Trans kadın Hande Kader’in yakılarak öldürülmesini protesto etmek için İstanbul’da İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği öncülüğünde LGBTİ örgütlerinin çağrısıyla yüzlerce kişi bir araya geldi.

KaosGL'den Yıldız Tar'ın haberine göre; İstanbul Tünel'de bir araya gelenler Hande Kader’in öldürülmesini kınadı, homofobik ve transfobik nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybedenleri andı.

“Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Hande için adalet, herkes için adalet” pankartı açılan eyleme LGBTİ örgütlerinin yanı sıra kadın örgütleri ve çok sayıda siyasi parti de katıldı.

Eylemde sık sık “Trans cinayetleri politiktir”, “Hande Kader burada katilleri nerede” sloganları atıldı. Eylemde nefret cinayeti sonucu yaşamını yitirenlerin isimleri de anons edildi.



Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi. Kerestecioğlu LGBTİ haklarının demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu söylerken Tanrıkulu da, “Cinsel kimliklere saygı duymak zorundayız” dedi.

Basın açıklamasını İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Başkanı Ebru Kırancı ve trans aktivist İdil Su okudu. Açıklamada nefret cinayetlerine karşı yasal koruma talep edildi, transfobik nefret cinayetlerinin politik olduğu vurgulandı.



NE OLMUŞTU?

Hande Kader 7 Ağustos 2016 günü kaybolmuştu.

Yakılmış bedeni Zekeriyaköy’de 12 Ağustos günü bulunmuştu.

Arkadaşları Hande kader bulunduğu günden başlayarak adalet için eylem yapıyor.

“Hande Kader için Adalet Herkes için Adalet” başlığıyla yapılan eylem çağrısının yanı sıra sosyal medya kullanıcıları #HandeKadereSesVer etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.