Hak Eşitlik Varoluş İçin LGBTİ Derneği (Hevi LGBTİ) ile Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Mülteci LGBTİ’ler ve Sorunları” paneli 17 Aralık Cumartesi günü, Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği ofisinde yapıldı.
 
Saat 15.00'de başlayan etkinlik 17.00'de sona erdi. Düzenlenen panelde Hevi LGBTİ Derneği adına Müzeyyen Araç, 7 Renk LGBTİ Derneği trans aktivisti ve Akdeniz Belediyesi çalışanı Tuna Şahin konuştu.
 
MERSİN YERELİNDEKİ MÜLTECİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
 
“Belediyemizin konuyla ilgili yürüttüğü 2 farklı çalışma var. Adanalıoğlu’nda belediye kendi katkılarıyla mültecilerin barınabileceği bir çadır kent kurdu. Çadır kentlerde sağlık koşulları çok elverişli değil, çünkü Tarsus sanayi atığının geçmiş olduğu kanal üzerinde yaşamaya çalışıyorlar. Su ihtiyaçlarını sulama kanalından karşılıyorlar ve bu yüzden çok fazla sağlık sorunu yaşıyorlar”
 
Şahin, Yuva Derneği ortaklığındaki proje kapsamında 100 Suriyeli mültecinin belediyenin temizlik işlerinde istihdam edildiğini söylerken, bir diğer proje çalışmalarında 100 Suriyeli mülteciye de bitki yetiştiriciliği eğitimi verdiklerini ve bu 6 aylık eğitimden sonra Suriyelilerin Adanalıoğlu ve Kazanlı’da bulunan arazilerde bitki yetiştirdiklerini söyledi. Şahin, yetiştirilen bitkilerden elde edilen yağların satılıp yine Suriyeli mültecilere istihdam sağlanması hedefinin Nar Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (NarDer) üzerinden yapıldığını, NarDer'in kapanmasıyla projenin durduğunu, ancak derneğin çalışmalarının tekrar başlaması halinde projenin devam etmesi için çalışacaklarını ifade etti.
 
Ayrıca Suriyeli mültecilerin sağlık sorunlarıyla ilgili problemlerin altını çizen Tuna Şahin, 5 mahallede Suriyeli mülteci çocuklar ve kadınlara yönelik çalışmaların da başlatıldığını ifade etti. Çalışmalar arasında Türkçe eğitim, kadınlara yönelik el işleri eğitimi de bulunurken; kadınların üretmiş olduğu bu ürünlerin, kadın emeğini değerlendirme pazarında sunulduğunu ve oradan elde edilen kazançla aile içindeki masrafları karşılayabilecek duruma getirilmesi hedeflendiğini söyledi.


 
MERSİN'DE 20 SURİYELİ LGBTİ VAR
 
Hevi LGBTİ Derneği adına söz alan Müzeyyen Araç, Mersin'e gelmeden önce Avrupa Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ile görüştüklerini ve Mersin'de BMMYK'ya kayıtlı 20 Suriyeli LGBTİ'nin olduğunu söyledi. ASAM'ın konuyla ilgili Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği ile irtibata geçeceklerini ifade ederken, konuyla ilgili nasıl bir adım atılacağını üzerine bir fikrinin olmadığını söyledi.
 
Araç, Türkiye'nin Ortadoğu'dan gelen mültecilere yönelik coğrafi çekincelerinin olduğunu ve Ortadoğu'dan gelen mültecilerin 'mülteci' statüsünde yer almadıklarını, bu durumun da Türkiye'de ciddi bir karmaşıklık yarattığını ifade etti. (Giray Poyraz / Demokrat Haber)