HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a LGBTİ bireylere yönelik sitelerin engellenmesine ilişkin soru önergesi verdi.

KaosGL’nin haberine göre erişime engellenen websitesi sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten Kerestecioğlu, "Türkiye’de toplam 106.198 internet sitesine erişim engellenmiştir. Engellemelerin yüzde 94.3’ü ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından gerçekleştirilmiştir. Yıllara göre erişime engellenen websitesi sayısı ciddi bir artış göstermektedir” dedi.

Erişime engellenen sitelerin önemli bir kısmını lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) içerikli websiteleri oluşturduğunu vurgulayan Kerestecioğlu’nun soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Örneğin gey ve biseksüel erkeklerce kullanılan tanışma uygulaması Grindr’a erişim, Ağustos 2013’te, İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla yasaklanmıştır. Kararın gerekçesinde, “www.grindr.com eşcinsel üyelerin bulunduğu arkadaşlık sitesinin kurulduğu anlaşıldığından, 5651 Sayılı Kanunun 8/5-6 maddesinde öngörülen fuhuş ve müstehcenlik içerdiğinden ilgili site hakkında erişimin engellenmesine” ifadeleri yer almasına rağmen, sitedeki hangi içeriğin müstehcenlik veya fuhuş niteliği taşıdığı belirtilmemiştir. Maalesef eşcinsel üyelerin varlığı dahi yargı tarafından fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilmektedir.

“Anayasa’nın 141. maddesinde mahkemelerin verdikleri kararların gerekçeli olması, açık bir zorunluluk olarak düzenlenmiştir ve hak arama özgürlüğünün koşuludur. Buna rağmen, mahkemeler yapılan itirazlara cevaben fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilen içeriklere dair bilgi vermemekte, müstehcenlik somut biçimde tanımlanmamaktadır. Kararda gerekçenin bulunmaması, itirazın önünü tıkayarak ve başvurucunun adil yargılanma hakkını ihlal ederek, devam eden ihlale yol açmaktadır.”

Kerestecioğlu önergeye şöyle devam etti:

“KaosGL.org online gazetesinin derlediği bilgilere göre, eşcinsel ve trans mekan tanıtımlarının yer aldığı, çeşitli haber paylaşımlarının yapıldığı www.gaylez.com, www.travestice.com,www.travestisitesi.com, www.istanbulgay.com ve www.turkgaybar.com gibi sitelere yakın tarihlerde erişim engeli gelmiştir. Türkiye'nin tek lezbiyen arkadaşlık sitesi olan lezce.com da 15.11.2015 tarihinde Bilgi Teknolojileri Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından müstehcenlik gerekçesi ile 16 Kasım 2015’te erişime engellenmiş, olayın medyaya yansımasının hemen ardından, bir gün sonra 17 Kasım 2015’te idari tedbir kararı ile kaldırılmıştır. Eşcinsel kültür, yaşam ve magazin sitesi Gaymag ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından idari tedbir uygulanarak Ağustos 2015’te erişime kapattılmış, ancak avukatlarının yaptığı bilgi edinme başvurusunun TİB’e ulaşmasıyla siteye erişim engeli kaldırılmıştır.

“LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü” raporu da Türkiye’de internet yayınlarının içerikleri ve alan adı tahsisi ile ilgili mevzuatın yalnızca LGBTİ bireylere yönelik değil, genel anlamda ifade özgürlüğü alanında tehdit oluşturduğunu göstermektedir. Raporda değerlendirilen kısıtlı sayıdaki örnek dahi, “müstehcenlik, “kamu düzeni”, “ahlak” gibi içeriği belirsiz kavramlar kullanılarak yasağın sınırlarının endişe verici biçimde genişlediğini ortaya koymaktadır.”