Bireysel emeklilik benzeri kurulacak “çeyiz hesabı” uygulamasına LGBTİ aktivistlerinden tepki geldi. ‘Çeyiz hesabı’ uygulamasının kendilerini kapsamadığını, bunun aleni ayrımcılık olduğunu belirten LGBTİ aktivistler “Sistemin her zaman dışında bırakıldığımız gibi bunun da dışında bırakıldık” diyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması” programı kapsamında geçtiğimiz hafta Bireysel emeklilik benzeri ‘çeyiz hesabı’ kurulacağını açıkladı. Davutoğlu, “18 yaşından sonra çocukların kullanabileceği bir tasarruf hesabı açacağız. Ebeveyn ne kadar yatırmışsa yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin TL biriktirmişse devlet ona 15 bin TL ekleyecek. Her evlilikte çeyiz hesabına yüzde 15 civarında yapacağımız katkıyla hayırlı nesiller için katkıda bulunacağız” dedi.

Davutoğlu’nun açıklamalarına LGBTİ aktivistleri ve örgütlerinden tepkiler geldi. Milliyet'ten Burcu Karkaş'ın görüştüğü aktivistlerin tepkileri şöyle:

‘KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİTLİK OLSUN’

Günseli Dum (LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu (LİSTAG) üyesi): “Aile deyince LGBTİ’lerin aileleri söz konusu olmuyor. Sistemin her zaman dışında bırakıldığımız gibi bunun da dışında bırakıyorlar. Çocuklarımızın evlenmesi söz konusu değilken onlarla ilgi geleceğe yönelik böyle bir şey de düşünmüyoruz. Ancak başka ülkelere giderek evlenirler diye bakıyoruz. Bizim çocuklarımızın temel insan hakları sağlanmadı, değil ki evlilikle ilgili hakları olsun. Kanunlar önünde eşit olmalarını istiyoruz.”

‘EVLİLİK HAKKI TANINMIYOR’

Volkan Yılmaz (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Yönetim Kurulu Başkanı): “Türkiye’de evlilik herkese tanınan bir hak değil. Eşcinsellerin evlilik hakkı tanınmıyor. Çoğunlukla aileleri tarafından zorla heteroseksüel evlilik yapmaya zorlanıyorlar. Bu çerçevede evliliğe bağlanan bütün haklar evlenemeyen eşcinselleri ve evlenmeyi tercih etmeyen herkesi doğrudan dışlıyor. Evliliğe gelen yeni kamusal destekler evlenmenin olduğu kadar boşanmanın da bir hak olduğu görmezden gelindiğine işaret ediyor.”

‘AYRIMCILIĞIN ÇOK AÇIK KANITI’

Barış Sulu (Trans Danışma Merkezi kurucu üyesi): “Bir eşcinsel olarak devlet politikalarını değiştirecek ve eşcinsel evliliğe izin mi verecek diye düşündüm. Ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Bizi teşvik eden yok, tam tersine her şekilde evlenmemizi engellemeye çalışıyorlar. Heteroseksüelliği norm kabul eden zihniyetten çekiyoruz, yok sayılıyoruz. En büyük ayrımcılık bu. Bu düzenlemede devlet, ‘Doğan her çocuk heteroseksüeldir’ diyor. Eşcinsel vatandaşlarının farkında bile değil. ‘Çeyiz hesabı’ devletin heteroseksüel zihniyette olduğunun ve eşcinsellere ayrımcılık yaptığının çok açık bir kanıtı. Bir eşcinsel olarak bu zihniyet yüzünden evlenemeyeceğim ve bu gibi düzenlemelerden yararlanamayacağım. Vatandaşlarınızı sistemin dışına iterek bir şey kazanamazsınız.”