Ercan Jan Aktas - Loren Elva / Demokrat Haber

Geçen yıl vejeteryan bir yaz kampı düzenleyen Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu, bu yıl 2. yaz kampını 1 Eylül Dünya Barış günü vesilesiyle ekolojik vegan bir kamp olarak düzeldi. Keskesor'un ev sahibi olduğu ve Hazar Gölü kıyısında yapılan kampa İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komisyonu, İzmir Genç LGBTİ+, Denizli LGBTİ+ ve Aileleri Grubu, Hevî LGBTİ+, Morel Eskişehir LGBTİ+, Kızıl Okyanus LGBTİ+ ve çok sayıda bireysel aktivist katıldı. 3 gün süren kampta, "Öfke Kontrolü Atölyesi", "Lubunca Atölyesi", "Queer Masal Anlatımı Atölyesi" ve "Barış ve LGBTİ+ Politikaları Forumu" düzenlenerek dinlenmeye, güvenmeye ve takdir etmeye yönelik meditatif atölyeler ve oyunlar düzenlendi.

Kamp sonunda katılımcıların kampa dair fikirlerini aldık. Kampa giderken nasıl gittiler, neler yaşadılar, neler düşünüyorlar diye arkadaşlarımıza sorduk:

Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu aktivisti Roj Rengin:
Keskesor olarak 2. Ekolojik kampımızı Hazar Gölü kıyısında gerçekleştirdik. Kampımızı 1 Eylül'e denk gelecek biçimde gerçekleştirdik. Ayrıca Keskesor olarak mücadele yürüttüğümüz kentin belediyesi ve Mardin, Van belediyelerine kayyım atandığı bir dönemde bu kampı gerçekleştirmemiz bizler bakımından ruhumuzu dinlendiren bir yerde oldu. İş bölümlerimizi kolektif bir şekilde ördük. Kamp öncesi bilgilendirme formuyla davet ettiğimiz kişilere atölyeleri önerilere açtık ve gerçekleşecek atölyelere kolektif bir şekilde beraber karar verdik. Gayet keyifli ve verimli bir kamp oldu. Farklı bölgelerden gelen aktivistler ile onların konu gündemleri, yerelde yaşadıkları sorunlar, bu sorunlar ile baş etme yöntemleri ve bunun gibi birçok konuda sık sık tartışmalarımız, deneyim aktarımlarımız oldu. Farklı bölgelerde yaşasak bile yaşadığımız sorunların ortak sorunlar olduğunu gördük. Farklı deneyimleri dinlememiz bizleri güçlendirdiğini düşünüyoruz. Boş zamanlarımızda Hazar Gölü'ne girdik. Geçen yıl bu kampa katılamamıştım. Meraklıydım nasıl olacak diye. Çok verim aldığımı ve eğlendiğimi söyleyebilirim. Keskesor olarak gelen herkese çok teşekkür ederiz .

Morel Eskişehir aktivisti Esra Yılmaz:
Kamp benim için çok keyifliydi. Çok iyi hissediyorum kampa geldiğim için. Başta biraz kaygı yaşadım burada insanlar ile. Başlarda biraz gerildim kendi içimde bunun için. Ama yaptığımız atölyeler o kadar besleyiciydi ki ve o kadar yardımcı oldu ki daha kolay sosyalleşmemize ve aramızdaki bağı kuvvetlendirmeye. Bana çok iyi geldi yaptığımız atölyeler. Ayrıca kampın kolektif olması daha farklı bir bağ kurdu oradaki arkadaşlar ile aramızda. Aynı zamanda kamp vegandı. Bence bu oradaki vegan olmayan arkadaşlara "Vegan beslenmek zenginler içindir, vegan beslenmek zordur" söylemini boşa çıkaracak deneyimler kazandıklarına inanıyorum. Aynı zamanda orada yeni dostluklar kurduk ve bunları şiddetten uzak, sömürüsüz geçen 3 günde yaptık. Kamp değerlendirme toplantısında vegan olmayan arkadaşların değerlendirme yaptıklarında kampın onları olumlu anlamda düşünmeye ittiğini belirtmeleri bence kampın en değerli şeyiydi. Sömürüsüz bir yaşamın mümkün olabileceğini görmeleri ve onları vegan beslenmeye düşünmeye iten bu kampta yer aldığım için çok mutluyum.

Hevî LGBTİ+ Derneği aktivisti Hasan Yılmaz:
Bu bölgede olmak beni çok mutlu etti. Buradaki atölyeler hepimizi geliştirdi. Burada çadırlarımızı kurduk nöbetler tuttuk. Burada sosyalleşme ortamı bulduk. İstanbul'da böyle sosyalleşme ortamları bulmak zor. Vegan yaşamanın zor olmadığını bu kampta gördük. Çok eğlenceli idi gerçekten bu kamp. Günlük programımız vardı. Yemeklerin hazırlanmasından atölyelerin yürütülmesine, nöbetlerin tutulmasından eğlencenin düzenlenmesine her şey güzel bir program ile hazırlanmıştı. Dolu dolu geçti her şey. Çadırları hep beraber kurup hep beraber kaldırdık, herkes herkese yardım ederek yaptı bunları. Birbirimizi tanımadığımız arkadaşlar ile aynı çadırlarda kaldık. Çadırı olan arkadaşlar çadırı olmayanlara çadırını açtı. Yemekleri kolektif hazırladık. Atölyeler çok verimli idi. Özellikle Öfke Kontrolü Atölyesi ve meditasyon atölyeleri çok iyiydi. Ruhumun dinlediğini hissettim. Atölyeler bittikten sonra ateşin başında saatlerce dans edip şarkı türkü söyledik halaylar çektik. Yine olsa yine gelirim bu kampa. Böylesi etkinlikler çok az oluyor. Bu deneyimleri örgütüm ile paylaşacağım. Kampta emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Kampa katılan arkadaşlarımın hepsini çok sevdim.

Denizli LGBTİ+ ve Aileleri Grubu aktivisti Buse Uysal:
Kamp benim için çok güzel geçti. Özellikle kolektif bir çalışma içerisinde olmamız ve sürekli yardımlaşmamız çok güzeldi. İş bölümleri yapıldı ama herkes birbirine yardım etti. Mesela kahvaltıda görevli arkadaş olmasa bile onun yerine başka arkadaşlar gönüllü görev aldı bulaşıkta olsun yine aynı şekilde tüm işlerde görevi olmasa bile o an müsait olan arkadaşlar diğer çalışan kişilere yardım etti. Dayanışma içinde olduğumuzu hissettim. Atölyeler de çok verimli geçti özellikle Öfke Kontrolü Atölyesi çok güzeldi. Öfke kontrolü sorunu yaşayan biri olarak özellikle bu atölyeden çok verim aldım. Onun dışında Lubunca Atölyesi yaptık o da çok eğlenceli geçti. Akşam da yine aynı şekilde ateşin başında halay çektik, dans ettik şarkılar söyledik bunlar çok güzeldi. Doğal bir ortamda olmak çok güzeldi. Vegan kamp olması beni çok heyecanlandırdı. Bir buçuk aydır vejeteryan besleniyorum. Vegan beslenmeyi de düşünüyorum. Bu kampta vegan beslenmenin aslında zor olmadığını gördüm. Keskesor LGBTİ+ Amed Oluşumuna böyle bir kamp yaptığı ve beni davet ettiği için çok teşekkür ederim.

Kızıl Okyanus LGBTİ+ aktivisti Ertürk Yılmaz:
Kamp çok iyiydi. Kürt halkının yaşadığı bir bölgede böyle bir kamp olması benim için değerliydi. Böyle bir bölgede hem vegan hem de LGBTİ+ kamp olması çok önemli. İlk defa bu bölgede böyle bir kampa katıldım. Kolektif bir çalışma vardı. Dayanışmayı yakından hissettim. Atölyeler çok iyiydi özellikle Öfke Kontörlü Atölyesinden çok verim aldım. Şiddetsiz bir iletişimin mümkün olduğunu gördüm. Buradan dönünce örgütüme bu deneyimleri aktaracağım. Vegan değilim ancak vegan beslenmeye dikkat ediyorum. Bu kampta vegan beslenmenin aslında zor olmadığını gördüm. Kampta telefon ve internetten uzak olmak da çok iyiydi. Kendimize böyle zaman ayırmak, doğa ile iç içe olmak çok güzeldi. Kapitalizm şartlarında çok zorlu bir yaşamımız var. 3 gün de olsa kapitalizm koşullarından ayrı yaşamak burada iç içe kolektif bir yaşam sürmek beni çok mutlu. Böylesi bir yaşam biçimi zor değil bunu burada gördük. Ekoloji konusu üzerinde daha çok durmamız, düşünmemiz, tartışmamız gerek diye düşünüyorum. Keskesor'un böyle bir kampı yapması çok değerli. Keşke sürekli böylesi değerli etkinliklerde bir araya gelsek. Benim için çok öğretici ve artısı olan bir kamp oldu.

***

3 gün süren kampın ardından kampa katılımcılar ile birlikte 1 Eylül günü Amed 5 Haziran Meydanı'nda (Eski İstasyon Meydanı ) 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine gökkuşağı ve trans bayrakları ile katılım sağlandı.