LGBTİ ve kadın örgütleri, LGBTİ tutukluların Alanya L Tipi Hapishanesi'nde tecrit altında tutulamasına tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada, cezaevindeki  14 LGBTİ tutuklunun tekli hücrelerde tutulduğu ve günde sadece 1 saat havalandırmaya çıkabildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu uygulama en hafif ifadesiyle bir 'kötü muamele'dir. 'X Türkiye' olarak bilinen ve AİHM’de görülmekte olan davada, 8 ay boyunca tek tutulmuş olan bir eşcinsel mahpus nedeniyle Türkiye mahkum edilmiştir.  Mahpusların, hücre cezası olmadan tek tutulması Türkiye’nin yasalarına da aykırıdır" denildi.

Alanya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki LGBTİ tutuklulara uygulanan tecride son verilmesini isteyen LGBTİ ve kadın örgütleri, şunları belirtti: “Tek tutulma hali bir disiplin cezası olsa dahi kabul edilemez.

'Hücre cezası' kendi başına bir kötü muamele, bir işkencedir ve kaldırılmalıdır. Bu nedenle, Alanya’da tutulan LGBTİ mahpuslar, kendi istekleri doğrultusunda ya bu hapishanede açılacak olan bir koğuşa alınmalı ya da bir araya gelebilecekleri bir hapishaneye sevk edilmeli ve hücre cezasının kaldırılması için gerekli girişimler başlatılmalıdır."

Açıklamaya imza atan örgütler şunlar: Afyon LGBTİ Kuruluşu, Akdeniz Pembe Caretta LGBTQ, Bilgi Gökkuşağı, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü (BÜLGBTİ), Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü (BUSOS), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, ÇHD İstanbul Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Topluğu, Edirne LGBTİ Çalışma Grubu, Erktolia, Erzincan Katre Kadın Oluşumu, Flu Baykuş, Görülmüştür, Hebun LGBT Diyarbakır, Hevi LGBTİ, İHD, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, İzmir LGBTİ İnisiyatifi, Kaos GL, KESK Kadın Meclisi, Keskesor LGBTİ Diyarbakır Oluşumu, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Lambda İstanbul Derneği, LGBTİ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Liseli LGBTİ, Mahsus Mahal, Malatya Gökkuşağı LGBTİ İnisiyatifi, Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği, Moira Kadın Dayanışma Derneği, MorEL LGBTİ, Muş Kadın Derneği (Mukadder), ÖHD, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Sınır Tanımayan Kadınlar / Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu, Siyah Pembe Üçgen İzmir, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SpoD), T-Klüp, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Trabzon Mor Balık LGBT, Yeni Demokrat Kadın, Yoğurtçu Kadın Forumu, Queer Documentaries.  (ETHA)