Pazar günü İstanbul'da düzenlenen LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı için Onur Haftası Komitesi'nden yapılan açıklamada İstanbul Valiliği hukuka aykırı davranmakla suçlandı.

"Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ve ifade özgürlüğünün Ramazan ayı gerekçesiyle engellenmesi, hukuk devletiyle ve kanunlarla bağdaşmamaktadır" denen açıklamada, LGBTİ birey olmanın karşısına Müslüman kimliğinin konulmasının ve bu kimliklerin 'iki zıt kimlik' gibi algılanacak kararlar alınmasının 'yapay bir gerilim' yarattığı ifade edildi.

Emniyet güçlerinin de 'hukuksuz' Valilik talimatlarını uygulayarak suça iştirak ettiğini belirten Onur Haftası Komitesi, "On binlerce kişiye biber gazı, TOMA'lar ve plastik mermilerle saldırdı" yorumunu yaptı.

Valiliğin yürüyüşe saldırı olabileceği yönünde istihbarat alınması üzerine izin vermediğini söylemesini de eleştiren Komite "Böyle bir istihbarat varsa Valiliğin ve kolluk kuvvetlerinin yapması gereken, gelebilecek saldırılara karşı önlem almak olmalıdır, gösteri hakkını kullanan gruba saldırmak değil" dedi.

Yürüyüşe yapılan müdahalenin ardından gösterilerin sonlanmasına rağmen polisin kapanış partilerinin olduğu sokaklara ve mekanlara gaz kapsülleri ve plastik mermilerle saldırdığı da Komite açıklamasında vurgulandı.

'SALDIRI KİMLİKLERİMİZE’

"Polisin bu tavrı bildirimde bulunulmayan bir yürüyüşe müdahaleden öte, kimliklerimize ve varoluşumuza yönelik bir saldırı" yorumu yapılan açıklamada "Bir kez daha söylüyoruz: Vardık, varız, her zaman var olacağız!" dendi.

Onur Haftası Komitesi, yürüyüşe müdahale ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk , İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti. (BBC Türkçe)