İtalya Ulusal Amatör Ligi ile İtalya Futbol Federasyonu Kadın Futbolu Dairesi Başkanı Felice Belolli'nin, kadın futbolculara yönelik homofobik  ifadeler kullanması tepkilere neden oldu.

FİGC Kadın Futbolu Dairesi'nin 5 Mart'ta yapılan genel kurul toplantısının tutanaklarının basına sızması Çizme'yi karıştırdı. Tutanaklarda Belolli, federasyon tarafından ülkedeki kadın futbol sektörüne geçen yıla oranla daha az ayrılan kaynakla ilgili konuşurken, "Yeter artık, her zaman şu dört lezbiyene para vermeyi konuşamayız" ifadelerini kullandı.  Belolli'nin, "küçük düşürücü", "cinsiyetçi" ve "homofobik" bulunan bu sözleri, futbol otoriteleri ve kadın futbolcuları kızdırdı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Carlo Tavecchio, "Eğer Belloli bu kelimeleri kullandıysa gerçekten bu çok ağır bir meseledir. Onun kullandığı, bir nefret cümlesidir ve kabul edilemez" dedi. Tavecchio ayrıca, kadın futbolunun gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek, "Ekonomik zorluk yaşanan bir dönemde, kadın futbolu, en çok yatırım yaptığımız sektördür" diye konuştu.

OLİMPİYAT KOMİTESİ BAŞKANI: TAMAMEN KABUL EDİLEMEZ

İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago da, en kısa zamanda bu sözlerin söylenip söylenmediğinin tespit edilmesinin gerektiğini kaydederken, "Eğer bu sözler söylenmişse, tamamen kabul edilemezdir" dedi. FIGC'ten yapılan açıklamada ise olayın, federasyon bünyesindeki spor savcısına intikal ettirildiği, gerçeğin tespiti için soruşturma açıldığı duyuruldu.

SAHADA PROTESTO EDECEKLER

Verona kadın futbol takımı oyuncularından Patrizia Panico, "Belolli'nin sözleri doğruysa, bunlar cinsiyetçi, maskülist, cahil sözlerdir ve bu kanıtlanırsa biz kadın futbolcular olarak bunu sahada protesto etmeye hazırız" şeklinde konuştu. Öfkeye neden olan sözlerin sahibi Felice Belolli, o kelimeleri asla kullanmadığını, kendisine darbe yapıldığını öne sürerek, "Söylemediğim şeyleri benim üzerime atıyorlar ve bunları tutanağa da geçirmişler. Bunlar tamamen fantezi ürünüdür" diye kendini savundu. Eski bir kadın futbolcu olan ve şimdi FİGC Kadın Futbolu Dairesi Yönetim Kurulu üyeliği yapan Sonia Pessotto ise, "Ben o toplantıdaydım. Belolli o sözleri söyledi, duydum" dedi.

Öte yandan, yapılan açıklamada kadın futbolcuların, bu sözleri protesto etmek için bir sonraki maçlara 15 dakika geç çıkacakları belirtildi. Bu girişimin, federasyonun ve futbol kurumlarının hassasiyet göstermesi için yapılacağı ve kamuoyunun dikkatinin de, bugün daha az değer verilen kadın futbolunun mevcut durumuna çekileceği bildirildi. İtalya'da kadın futbolcular, kendilerine erkeklerinkinden daha az kaynak ayrılması ve medyanın ilgisizliği gibi konulardan muzdarip. (Radikal)