İsveç Parlamentosu, 1972 ile 2013 yılları arasında zorunlu ‘kısırlaştırmaya’ maruz kalan translara tazminat ödeme kararı aldı.

700’e yakın kişinin 22 bin 500 Euro’ya denk gelen 225 bin SEK tazminat alması öngörülüyor.

İsveç bu kararıyla zorunlu ‘kısırlaştırma’ uygulamasının yarattığı ağır insan hakları ihlalleri için tazminat ödeyen ilk ülke oldu.

‘UZUN BİR MÜCADELE OLDU’

İsveç merkezli LGBTİQ derneği RFSL (İsveç LGBTİ ve Queer Hakları Federasyonu) trans ve interseks sözcüsü Emelie Mire Åsell parlamento kararını, “Uzun bir mücadele oldu ve RFSL bu tarihi zaferde büyük rol oynadığı için mutluyum” diye yorumladı.

2013 yılında cinsiyet geçiş sürecinde zorunlu ‘kısırlaştırma’ şartının kaldırılmasından beri tazminat için mücadele ettiklerini söyleyen Åsell, “Para, rızanız dışında üreme kabiliyetinizi kaybetmenizi telafi edemez ancak devletin bu uygulamaya maruz kalanlardan özür dilemesi için çok önemli bir fırsat” dedi.

‘DÜNYANIN GERİ KALANINA DA KATKISI OLACAK’

RFSL, karara ilişkin açıklamasında ise, “Küresel trans hakları hareketi İsveç’teki bu gelişmeyi takip edecek ve bu ilerleme diğer ülkelerde zorunlu ‘kısırlaştırma’ uygulamalarına maruz kalan translara tazminat ödenmesinin de önünü açacaktır. Umuyoruz ki bu gelişme zorunlu ‘kısırlaştırmanın’ uygulandığı ülkelerde bu uygulamanın kaldırılmasına da yardımcı olacaktır” dedi.

‘ÖZÜR DİLEMEK İÇİN TÖREN DÜZENLENMELİ’

RFSL’nin Başkanı Magnus Kolsjö ise devletten tazminatın yanı sıra özür beklediklerini de söyledi, “İsveç hükümetinin uygun bir şekilde özür dilemek için bir tören düzenleyeceğini ümit ediyoruz. Bu özrün de ardından İsveç tarihinin bu gerçekten karanlık kısmını arkamızda bırakabiliriz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Öte yandan Türkiye’de ise Anayasa Mahkemesi (AYM) geçtiğimiz günlerde “cinsiyet değiştirme ameliyatı izni” için “üreme yeteneğinden yoksun kalma” şartını kaldırdı. Nüfus kayıtlarında değişiklik için ameliyat şartında ise “Kamu düzeni için gerekli, süreç devlet denetiminde olmalı” dedi.

Kaynak: Kaos GL