Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından Türkiye’ye kaçan mülteciler arasında olan LGBTİ, İstanbul’da kendi topluluklarını oluşturdu. Arap LGBTİ’sinin üyeleri başta Irak ve Suriye olmak üzere bölge ülkelerinden kaçarak İstanbul’a gelen LGBTİ'lere yardım ediyor.

İSLAM'DA EŞCİNSELLİK, MÜLTECİ HAKLARI

The Independent'e konuşan grubun kurucularından Suriyeli Nadir, Mart ayından bu yana her pazar İstanbul’un Asya yakasında Arap olan LGBTİ'lerle çay sohbetleri gerçekleştirdiğini söylüyor. Savaşın başlamasının ardından Humus kentinden kaçan Nadir, toplantılara Fas, Libya gibi ülkelerden LGBTİ'lerin de katıldığını, sohbetlerinde mülteci haklarından İslam’da eşcinselliğe kadar birçok farklı konuda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtiyor.

İÇ SAVAŞTAN ÖNCE DE LGBTİ'LER BASKI ALTINDAYDI

Grup üyelerinden Suphi ise Suriye’de LGBTİ'lere yönelik baskı ve şiddet olaylarının, iç savaşın patlak vermesinden çok önce başladığını kaydediyor. “Şam rejimi yıllardır peşimizdeydi” diye konuşan Suphi, Suriye polisinin LGBTİ'lerin ev partilerine düzenledikleri baskınlarla ünlü olduğunu vurguluyor.

Gazeteye konuşan Suriyeli LGBTİ'ler, İstanbul’un Arap olan LGBTİ'leri için, kendi ülkelerine nazaran "cennet" sayıldığını, ancak yine de ABD, Kanada, Almanya gibi Batılı ülkelere sığınmacı olarak gitmeye çalıştıklarını söylüyorlar.