İstanbul Şişli’de bir trans kadın sopayla, Fındıkzade’de ise başka bir trans kadın bira şişesiyle saldırı sonucu yaralandı. Mayıs ayında İstanbul’da yaşanan transfobik saldırı sayısı 7’ye yükseldi.

KAOS-GL’nin geçtiğimiz günlerde Mayıs ayı transfobik saldırı bilançosunu açıkladığı İstanbul’da dün gece (28 Mayıs’ı 29’una bağlayan gece) iki trans kadın daha saldırıya uğradı. Mayıs ayı içerisinde İstanbul’da transfobik nefret saldırısı sayısı 7’ye çıkmış oldu.

Afet, Şişli’de motorlu kişilerin sopalı saldırısına uğradı. Motorlu iki kişi tarafından sopalarla ağır bir şekilde darp edilen Afet, Okmeydanı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Afet’e çok sayıda arkadaşı hastaneye giderek destek oldu.

Fındıkzade’de ise bir trans kadın sokakta yürürken iki kişi suratına bira şişesi fırlattı. 28 Mayıs akşamı saldırıya uğrayan Asya’nın yüzünde kesikler oluştu. Görgü tanıkları olayın birdenbire gerçekleştiğini, Asya telefonda konuşurken aniden saldırıya uğradığını belirtti.

Mayıs ayı içerisinde İstanbul’da yaşanan diğer transfobik saldırılar ise şöyleydi:

2 MAYIS GECESİ ŞİŞLİ’DE TRANSFOBİK SALDIRILAR     

 Şişli’de 2 Mayıs gecesi Gülşen adlı bir trans seks işçisi, iki eski erkek müşterisi tarafından evinde bıçak ve şişle saldırıya uğradı. Gülşen Şişli Etfal Hastanesi’nde uzun bir ameliyattan sonra yoğun bakıma alındı. Aynı gece sabaha karşı bir başka trans kadın da silahlı saldırıya uğradığı için hastaneye getirildi.

 Saldırının hemen ardından trans kadınlar, LGBTİ toplumu ve LGBTİ örgütleri harekete geçti. İstanbul’da trans kadın Gülşen’in yaşadıkları trans kadınları ayağa kaldırdı. Arkadaşlarını yalnız bırakmayan trans kadınlar hastanede sabahladı, bir yandan da hastane bahçesinde forum yaparak yaşanan nefret saldırılarına karşı mücadele yollarını tartıştı.

İzmir ve Ankara’daki LGBTİ örgütleri ise sokağa çıktı. İzmir’deki LGBTİ ve insan hakları örgütleri, anarşistler, sosyalistler, feministler eylem yaptı. Ankaralı transfobi karşıtları ise, Pembe Hayat Derneği’nin çağrısıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde bir basın açıklaması düzenleyerek gerçekleşen transfobik saldırıları protesto etti. İstanbul’da ise İstanbul LGBTİ’nin çağrısıyla eylem yapıldı.

12 MAYIS GECESİ: FINDIKZADE VE BAĞDAT CADDESİ     

12 Mayıs gecesi ise Fındıkzade ve Bağdat Caddesi’nde 2 trans kadın nefret saldırısına uğradı.

Fındıkzade’de Migel isimli genç trans kadın kendi evinde birden fazla kişinin saldırısına uğradı. Vücudunda ve kafasında ağır kesikler ve darp edilmeye bağlı ekimozlar oluşan kadın Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Karakola ve savcılığa olayla ilgili ifade verildikten sonra saldırganlar yakalandı.

Aynı gece Bağdat Caddesi’nde Işıl isimli başka bir trans kadın ise 5 kişinin transfobik nefret saldırısına uğradı. Darp edilen ve çenesi kırılan genç kadın hastanede tedavi altına alındı.

23 MAYIS GECESİ: TARLABAŞI       

Tarlabaşı’nda 23 Mayıs gecesi müşteri olarak anlaştığı iki erkekle taksiye binen genç trans kadın, taksi içerisindeyken gasp edilmek istendi. Buna direnen trans seks işçisi Eylül bıçak darbeleriyle 3 yerinden yaralandı. Çantasını çalmak isteyen ancak Eylül’ün direnmesiyle karşılaşan saldırganlar genç trans kadını bıçaklayarak kalın bağırsağının delinmesine neden oldu.

Kaynak: KAOS-GL