Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ Meclisi ve bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kadri Yıldırım’ın LGBTİ’lerle ilgili partisini eleştirdiği sözlerine yönelik basın açıklaması yaptı.

Bianet'in haberine göre; HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım 29 Haziran’da Meclis'te düzenlediği basın açıklamasında Ramazan ayında LGBTİ eylemlerinde ve yürüyüşlerinde partisinin bileşenlerinin veya mensuplarının bulunmasının İslami değerlere hakaret olduğunu söylemişti.

HDK LGBTİ Meclisi'nden İrem Güven’in okuduğu açıklamada, “LGBTİ’lerin varlığını İslam’a topyekün hakaret olarak gören bir zihniyetin toplumsal hassasiyetlerden değil, toplumu biçimlendirmeye çalışan devletçi iktidarın hassasiyetlerinden nemalandığını görmek durumundayız. Kadri Yıldırım’ın 29 Haziran 2016’da yaptığı basın açıklamasında ‘Müslüman Kürt Halkının beklentileri doğrultusunda partisinin kendine revize etmesi’ talebi, ne yazık ki yukarıda bahsettiğimiz zihniyetin tezahürüdür” sözlerine yer verildi.

“Biz HDK LGBTİ Meclisi olarak, bileşeni olduğumuz siyasi örgütün programını artan faşist ve ırkçı dalgaya karşı savunuyor ve sahipleniyoruz” diyen Güven, Yıldırım’ın ifadesiyle ilgili şu yorumu yaptı:

“Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Ramazan ayında LGBTİ'lerin toplumsal alanda görünürlüklerini Ramazan'a ve İslam dinine hakaret olarak görmüş, LGBTİ'lere yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet, baskı, tehdit, aşağılama, egemenlik kurma gibi cinsiyetçi uygulamaları ve söylemleri ‘Müslüman Kürt halkının hassasiyetleri’ olarak savunmuş, LGBTİ'lerin kamusal ve toplumsal yaşamda maruz kaldıkları şiddet, dışlanma, ayrımcılık, nefret suçu ve söylemlerine karşı verilen mücadeleyi hedefleştirmiştir.

“Öldürülmeye, yok sayılmaya, ötekileştirilmeye, dışlanmaya alışmadık, alışmayacağız. Barış içinde yaşama hayalimizi gerçekleştirmek üzere, kaybettiklerimiz önünde saygıyla eğiliyor, yitirdiklerimizin anısını ortak mücadelemizde yaşatacağımızı tüm halklarımıza ilan ediyoruz.”