Kendine demokratım ve insan hakları savunucusuyum diyenlerin kendilerini sınayabilmelerinin birinci yolunun trans hakları olduğu söyleyen Avukat Eren Keskin, "Siyasi partilerin içinde kaç tane trans milletvekili var, kaç tane aday gösterilmiş. Kaçı ön plana çıkarak parti politikalarını konuşabiliyor" diye sordu.

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği'nin düzenlediği "Trans Savunu" paneli İsmail Beşikçi Vakfı'nda gerçekleşti.  Dernek genel sekreteri Kıvılcım Arat'ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, insan hakları avukatı Eren Keskin sunum yaptı.

Şiddet pratiklerine karşı hukuki savunma yolları, belgeleme ve raporlamanın konuşulduğu panelde; nefret suçları nedir, nefret suçları ile nasıl mücadele edilir ve nasıl belgelenir, ayrımcılık karşıtı mevzuatın durumu, önemi ve lgbti harekete yansıması üzerinde konuşuldu.

“AKP'Lİ BAKAN VE VEKİLLERİN DEMEÇLERİ SALDIRI ZEMİNİ HAZIRLIYOR”

İlk sözü alan Arat, 7 Haziran seçimleri ve öncesinde siyasetin birer öznesi olma yolunda kendini var eden LGBTİ'lerin  devlet saldırılarına maruz kaldığını söyledi. Trans Onur Haftası kapsamında yapılan etkinliklerin basın tarafından hedef gösterilmesi ile başlayan sürecin, İstanbul Onur Haftası'na yapılan polis müdahalesi ile devam ettiğini belirten Arat, AKP'li bakan ve vekillerin hedef gösteren demeçlerinin  saldırıların zeminini hazırladığını ifade etti.
Ramazan sonrası trans seks işçilerine yönelik saldırıların bir hayli arttığını belirten Arat, yaşanan her saldırının raporlanması ve yargıya intikal ettirilmesinin öneminden bahsederek sözü Avukat Eren Keskin'e bıraktı.



“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR HUKUK DEVLETİ DEĞİL”

Avukat Eren Keskin ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin aslında bir hukuk devleti olmadığını söyleyerek; " Devletin yazılı hukuku ile uygulaması her zaman birbirinden farklı oldu. İşkence yazılı hukuka göre yasak bir sorgulama yöntemi ama işkence her alanda kullanılıyor. Özellikle translara karşı" dedi.

Baskıcı devlet yapısından bahseden Keskin, Türkiye'nin birçok uluslararası sözleşmeye imza attığını hatırlatarak  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesine rağmen uygulamada ayrımcılığın ön planda olduğunu belirtti.



"KAÇ TRANS MİLLETVEKİLİ VAR?"

"Siyasi partilerin içinde kaç tane trans milletvekili var, kaç tane aday gösterilmiş. Kaçı ön plana çıkarak parti politikalarını konuşabiliyor" diye soran Eren Keskin, kendine demokratım ve insan hakları savunucusuyum diyenlerin kendilerini sınayabilmelerinin birinci yolunun trans hakları olduğu söyledi. (Demokrat Haber)