Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Haziran 2020’deki LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırılarındaki artışı Meclis gündemine taşıdı.

SOYLU'NUN YANITLAMASI TALEP EDİLDİ

SPoD Danışma Hattı verilerinden hareketle, LGBTİ+’lara dönük nefret saldırılarında Mart ve Nisan aylarında yaklaşık %50 Mayıs ayında ise %110’luk bir artış yaşandığını vurgulayan Kadıgil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Maçka Parkı’nda, 4. Levent’te bir börekçide ve Beylikdüzü’nde  gerçekleşen saldırılara ilişkin yasal olarak yapılan işlemleri sordu.

Kadıgil’in soruları şöyle:

*Söz konusu saldırılara ve şikâyetlere yönelik herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

*Mağdurların ifadelerini uygun şekilde almadıkları iddia edilen Esenyurt Karakolu’ndaki görevlilerle ilgili herhangi araştırma ve soruşturma başlatılmış mıdır?

*Emniyet ve güvenlik birimlerindeki personelin, anayasa önünde eşit hak ve yükümlülüklere sahip olan LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı uygulamalar yapmasının önüne geçmek için herhangi bir eğitim çalışmanız var mıdır?

*Son bir yıl içerisinde LGBTİ+’lara kaç saldırı gerçekleşmiştir?

*25 Mayıs tarihinden bugüne LGBTİ+’lara yönelik kaç saldırı gerçekleşmiştir?”

GÜL'E DE SORULDU

Kadıgil ayrıca Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği diğer önergede, LGBTİ+’ları sistematik olarak yayınları ve söylemleriyle hedef haline getiren kurum ve şahıslara yönelik bugüne dek açılan soruşturma sayısını ve yapılan yasal işlemleri şöyle sordu:

*Çeşitli yayın kuruluşları ve kimi şahıslar tarafından LGBTİ+’lara yönelik sistematik yapılan nefret söylemleri, ayrımcılık ifadeleri ve hedef gösteren açıklamalar/yayınlar için bugüne dek açılan soruşturma sayısı nedir? Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüştür? Hukuki süreç sonunda verilen cevaplar nedir?

*Bakanlığınız döneminde cinsel yönelimi nedeniyle saldırıya uğrayan kişi sayısı bilinmekte midir? Bilinmiyorsa bu yönde veri oluşturmak için herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?”