LGBTİ+’lere yönelik ayrımcı ve dışlayıcı açıklamalar ve eylemlerde bulunanların ödüllendirildiği Hormonlu Domates Ödülleri için adaylar, bu yıl da açık çağrıyla belirleniyor.

24. İstanbul LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Onur Haftası kapsamında düzenlenen Hormonlu Domates Homofobi ve Transfobi Ödülleri’nin 12.’si için aday belirleme süreci başladı.

Siyaset, Medya, Eğlence, Eğitim, Spor, Yaşam Alanları, Sansür, Beynelmilel, Kurum kategorilerinde verilecek ödüller için adaylarınızı #hormonludomates2016 hashtag’i ile Twitter ve Facebook’tan paylaşabilir ya da [email protected] adresine 28 Mayıs 2015 tarihine kadar gönderebilirsiniz.

Onur Haftası bu yıl 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Ödüller 30 Haziran Perşembe gecesi Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki törenle sahiplerini bulacak.

GEÇTİĞİMİZ YILIN “KAZANANLARI”

İlk kez 2005’te verilen Hormonlu Domates ödüllerinin amacı kamusal alanda LGBTİ bireyler hakkında homofobik-transfobik sözler sarf eden ve/veya uygulamalarda bulunan kişi ve kurumları teşhir etmekti. İlk yıl ödül kazananları Onur Haftası organizasyon ekibi seçmişti. Bu tarihten itibaren ödüller, her yıl yapılan açık çağrıyla belirlenmeye başladı.

Ödüller kapsamında Siyaset, Medya, Eğlence, Eğitim, Spor, Yaşam Alanları, Sansür, Beynelmilel, Kurum kategorileri ve özel ödül kategorilerinde ‘kazananlar’ belirleniyor ve ödül almak üzere törene davet ediliyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan 11. Hormonlu Domates Ödülleri kapsamında Siyaset kategorisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 3. Kez ödülün sahibi olmuştu. Erdoğan, HDP Eskişehir Milletvekili Adayı LGBTİ+ aktivisti Barış Sulu’yu kastederek söylediği “Biz eşcinsel aday göstermeyiz” sözleri nedeniyle ödülü almıştı. Boston Eşcinsel Erkek Korosu’na kapılarını açan Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef gösteren Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman Eğitim kategorisinde; Boston Eşcinsel Erkek Korosu’nun konserini iptal eden Zorlu Center Sansür kategorisinde; oyuncusu Angel McCoughtry’yi cinsel yönelimi nedeniyle takımdan ayrılmaya zorlayan Fenerbahçe Spor Kulübü; İTÜ’deki Lady Gaga konserine katılan LGBTİ+’leri sosyal medyadan hedef gösteren Niran Ünsal geçtiğimiz yılın ödül kazananları arasında yer aldı.

Geçtiğimiz yılın ödüllerinin tam listesi için: http://kaosgl.org/sayfa.php?id=19692

ONUR HAFTASI HAKKINDA

28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı.

LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi.

Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003’te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zaman ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. 2015 yılında ise 13. Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleye kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 26 Haziran 2016 günü 14. Onur Yürüyüşü’nde yeniden sokakları dolduracak.

ONUR HAFTASI DESTEK KAMPANYASI:

https://www.indiegogo.com/projects/2016-istanbul-lgbti-pride--4/x/10551778#