İstanbul, Beşiktaş’ta yaşayan bir grup LGBTİ, gündelik yaşamda karşılaştıkları ayrımcı/ ötekileştirici pratiklere karşı #SivilDüşün desteğiyle örgütleniyor. “Mahallede LGBTİ” çalışması ile ortak dertleri paylaşan bireyler bir araya gelerek, yerel yönetimlerle ve mahalle sakinleriyle çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde web sitesi de yayına giren “Mahallede LGBTİ” çalışmasıyla Beşiktaş bölgesinde yeni bir örgütlenme ortaya çıkıyor.

Çalışmayı yürüten Ada Ayşe İmamoğlu’yla kurdukları örgütlenme, web sitesi ve radyo üzerine söyleştik. Mahallede LGBTi çalışmasıyla dönüşen gündelik pratikleri ve yaşam alanlarındaki değişimleri anlattılar:

– Yürüttüğünüz “Mahallede LGBTİ” çalışmasını kısaca anlatabilir misiniz?

Mahallede LGBTİ, mahalle örgütlerinden yola çıkarak oluşturulan bir görünürlük hareketidir. LGBTİ’lere karşı oluşturulan mahalle baskısı ile mücadele etmek bizim temel çalışmalarımızdan biri, tam olarak tarif etmem gerekirse. Özellikle mahallelerde evlerimizin içine, özel yaşam alanlarımıza kadar giren toplumsal baskı ile mücadele yürütüyoruz.

– Mahallenize etki eden yerel yönetimlerle (Belediye, Muhtarlık vb.) ne tip çalışmalar yürütüyorsunuz?

Özellikle Şişli Belediyesi LGBTİ Hakları konusunda en hassas çalışma yapan yerel yönetimlerimizden biri. Tatavla LGBTİ kurulan ilk mahalle örgütlenmesiydi daha sonra benim de kurucular arasında olduğum Beşiktaş LGBTİ’yi kurduk. Mahallede LGBTİ şu an çok yeni kurulmuş bir oluşum. Hayata geçmesini büyük çoğunlukla Sivil Düşün programına borçluyum. Mahallede LGBTİ projesi benim hayalimdi çünkü biliyorum ki ilk önce mahallelerde farkındalık yaratmak gerekiyor. Binalarda bire bir komşumuzla, esnafla birbirimizi anlamak gerekiyor. Mahallede LGBTİ olmak büyük bir hayalin ilk adımı oldu ve buna nefes veren de Sivil Düşün programı oldu.

– Mahallede LGBTi çalışması ile örgütlenmenizde herhangi bir gelişme var mı, aranıza yeni katılanlar oldu mu?

Mahallede LGBTİ başladığından beri epey yol kat etti. Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi projenin ofis, hukuk ve mentör desteğini sağladı. Kadir Has Üniversitesinde Sosyal Medya ve İçerik üretimi atölyesine katıldık ve Kadın Adayları Destekleme Derneği ile Sivil Sayfalar’ın ortak yürüttüğü Kadın Odaklı Kuruluşlarla Haber Atölyesi’ne katıldık. Proje her geçen gün bir adım daha atıyor ve dahası kendi içinde yeni projeler üretiyor. Şu an çok gönüllü ağı oluşturamadık ama bu yolculuğa başladığımızdan beri katılanlar, destekleyenler ve katkıda bulunanlar çoğalmaya başladı. Bir umudu yeşertiyoruz o yüzden yavaş yavaş mahallelere dağılıp sokaklarımızı örgütlüyoruz.

– Yaşam alanlarınızda / mahallenizde yaşadığınız sorunlardan kısaca bahsedebilir misiniz? (şiddet, dışlama, ev bulma, sosyal haklardan yararlanma vb.)

Balkonuna gökkuşağı bayrağı asan lezbiyen bir çifti taciz eden mahalleliden, trans arkadaşlarımızı evlerinden attıran site yönetimlerinden bahsedebilirim ilk olarak. Ancak nefret dilinin bir sistem aracı haline dönüştüğü günümüzde nefret cinayetleri, toplumsal baskı ya da aile şiddeti yüzünden intihar eden arkadaşlarımız var. Sokaktan toplumun tüm sosyal alanlarına dağılan şiddetin ilk hedefi LGBTİ’ler. Cinsel Kimliği ya da yönelimi yüzünden evlerinden atılan arkadaşlarımız var. Şu an devlet erkanları tarafından körüklenen bu şiddet dilinin ilk hedefiyiz.

– Çalışmanız ile mahallenin gündelik yaşamında değişiklikler oldu mu? Bize anlatabileceğiniz örnekler var mı?

Bu şiddet ortamında elbet bize düşen en önemli görev barışçıl çözümler üretmek. Mücadeleyi şiddet ile örgütleyemeyiz. Tüm bu dayatılan, zorlanan, uygulanan baskıları unutmadan barış dilinin dışına çıkmadan mücadele etmeliyiz. Şimdi Türkiye’nin en saygın hukuk bürosu ile LGBTİ’ler için kiracı hakları kitapçığı hazırlıyoruz. Sivil Düşün programı sayesinde bastığımız Gökkuşağı afişleri ile bina yöneticileri ve sakinleriyle buluşmaların yapılacağı “Komşu” projesini başlatıyoruz. Bu proje ile bina sakinleriyle bir trans, bir gey, bir lezbiyen arkadaşımızı buluşturup ön yargıları yıkmayı planlıyoruz. Şu an yaptığımız yıllardır mücadele veren derneklerin açtığı yollardan yürümek ve küçük su pınarları gibi dağılmak yaşamın her alanına; çünkü biliyoruz ki bir gün hepimiz deniz olacağız. Şu an uzak görünebilir iyi ve umutlu günler ama biz bunca yıllık mücadele içinde bir su damlası olmaya razıyız.

– Yeni bir radyo kurduğunuzu biliyoruz. Hangi temada programlarınız var merak ediyoruz. Dinlemek isteyenlere ne önerirsiniz?

Mahallede LGBTİ radyosu www.mahalledelgbti.org üzerinden yayına başladı. Amacımız sohbet ortamı gibi samimi bir ortamda bazen kendi içimizi dökmek bazen de işin uzmanından görüşler alarak yayınlarımızı çoğaltmak. Programları dinleyen herkesten tek bir isteğimiz var, o da bize geri bildirimde bulunmaları. Çünkü o zaman “kendimizi geliştirmek için neler yapabiliriz” sorusunu da daha fazla düşünebiliriz.

– Sivil Düşün’ün görünürlüğünüze katkısı oldu mu?

Mahallede LGBTİ Olmak projesi Sivil Düşün ile hayata geçti. Böyle bir destek almasaydım böyle bir hayali gerçekleştirmem mümkün olmayacaktı. Bu proje ne kadar yol alırsa alsın başladığı yer hep Sivil Düşün olacak. Komşu projesini hayata geçirmeyi başarırsak uzun metraj belgesel yapıp Sivil Düşün ile başlayan adımlarımızı anlatmak istiyorum.

– Size aktivizm ne anlam ifade ediyor?

#BenceAktivizm bütün renkler, sesler ve tüm halklar için mücadele etmektir.

Türkiye zor ve karanlık bir dönemden geçiyor. Yazarlar, gazeteciler, akademisyenler tutuklu, hatta seçilmiş vekiller şu an tutsak durumda. Demokrasi sadece bir tarafın yüksek sesle söylediği bir söylem olamaz. Halklar hep bir ağızdan demokrasiyi savunmalı, hukuk eşit, basın özgür ve toplumun her bireyi için eşit haklar mevcut olmalı. Bizim umut çıtasını yükselttiğimiz gelecek bu. Şu anda tek vurgu ile ucu sivriltilen her şey, çok olanın haklılığı üzerinden kurgulanmakta. Biz gökkuşağının tüm renklerine inanıyoruz ve çok renkliliği savunuyoruz. Devletin intikam diline karşı elimizde kalan tek şey barışla, aşkla ve tüm halkların kardeşliği ile mücadeleye devam etmek ve biliyoruz ki bu daha başlangıç.