Ermenistan’daki 14. Yerevan Vosge Dziran (Altın Kayısı Film Festivali) dahilinde beş yıldır yapılan ‘İçeriden ve Dışardan Bakış’ programının 37 filmi kapsayan listesinde yer alan ve LGBTİ sorunlarını anlatan iki filmin gösterimi "kamu rahatsızlığı" iddiasıyla iptal edildi.

Agos'un haberine göre, Ermenistan Kinomatograflar Derneği ‘kamu rahatsızlığı’ ve ‘kamu talebi’ üzerine bu iki filmin Malyan Tiyatrosu’nda gösterimine izin vermezken, ileri sürdükleri ‘rahatsızlıkları’ kanıtlayacak herhangi bir belge ya da dilekçe sunamadılar. Bu olay, üç yıl önce yine aynı sebeplerden dolayı Lars von Trier’in  ‘Nymphomaniac’ adlı eserinin yine aynı sebeplerle Yerevan’da gösterime girmemesini akıllara getirdi.

Adı geçen iki filmde de LGBTİ üyelerinin yaşadıkları sorunlarının ele alınması, tüm programın festivalden çıkarılmasına sebep oldu. Organizatörler, önce “Seçim yapın, ya bu iki filmi listeden çıkarın ya da tüm programı iptal edeceğiz” dediler, ardından, 23 Haziran’da hayatını kaybeden Kinomatograflar Derneği Başkanı Ruben Gevorgyants’ın yasından dolayı programı iptal ettiklerini bildirdiler.

Malayan Tiyatrosu’nun filmi istemediği söylentileri üzerine, festival yöneticileri gelen tepkiler ve “Filmleri Malayan dışında bir yerde gösterime sokamaz mıydınız?” sorusuna, zaman ve yer olmadığını belirterek, bu değişikliğin yapılamayacağı cevabını verdiler.

Olayın hemen ardından Ermenistan’daki LGBTİ sivil toplum kuruluşu olan PinkArmenia yazılı bir açılama ile yaşanılanları kınadı.