Türkiye’nin ilk LGBTİ örgütlenmesi olan Lambdaistanbul, yeni ofis arayışında ayrımcılıkla karşı karşıya.

bianet’ten Çiçek Tahaoğlu'na konuşan Lambdaistanbul aktivisti Elif Avcı, “Daha geçen hafta on binlerce kişiyle birlikte yürümüşken, bir LGBTİ örgütü olduğumuz için ayrımcılığa uğramamız, bir şeye ihtiyacımız olduğunda kimsenin destek olmaması kırıcı” diyor.

Lambdaistanbul’un ofis olarak kiraladığı daire, onlardan habersiz bir şekilde satıldı ve dernek şu an ofissiz kaldı. Yeni ofis arayışlarında ise şöyle bir diyalogla karşı karşıya kalıyorlar:

- Ne iş yapıyorsunuz?

- Biz bir derneğiz.

- Ne derneği?

- İnsan hakları alanında çalışıyoruz.

- Tam adınız ne?

- Lambdaistanbul LGBTİ derneği.

- LGBTİ derken?

- Lezbiyen, gey, tra…

- …. (telefon kapanıyor)

Avcı, ev sahiplerinin LGBTİ derneği olduklarını duyunca bir anda söylem değiştirdiklerini, her taşınmalarında aynı şeyleri yaşadıklarını anlatıyor.

“TAKSİM’DE KALACAĞIZ, ÇÜNKÜ…”

Lambdaistanbul 2002’den beri Taksim’de. Daire ararken yaşadıkları zorluklar nedeniyle Beşiktaş ve Kadıköy’de de ofis bakmaya başlamış olsalar da, geleneği devam ettirip bir Taksim’de barınmaya devam etmekte ve buranın bir rant alanına dönüşmesine karşı çıkmakta kararlılar.

“Öncelikle tüm kitlemiz bu taraflarda oturuyor ve biz onlara yakın olmak istiyoruz. Sokağa çıkarken de çarka çıkarken de uğrayabilecekleri bir mekan olarak kalmamız önemli.

“İkinci olarak Taksim bir açık hava alışveriş merkezine dönüştürülmesine karşı bir sivil toplum kuruluşu olarak orada tutunmaya çalışmak önemli. Çünkü biz buradan ne kadar erken gidersek, semtin dokusu o kadar çabuk bozulacak. İstedikleri makbul insan profilini de bozmak istiyoruz çünkü biz buradayız.

“Bu durum diğer sivil toplum kuruluşları için de geçerli. Toplumun nabzı burada atıyor. Özellikle son dönemde hükümetin Taksim’i elimizden alma girişimlerinden sonra Taksim daha da önem kazandı.”

LGBTİ’LERİN BARINMA HAKKI YOK SAYILIYOR

Türkiye’nin en eski LGBTİ derneği ofis bulamazken, LGBTİ bireyler ev bulabiliyor mu? Avcı yanıtlıyor:

“Yasal bir dernekten bahsediyoruz; yani Dernekler Masası’na bağlı, stopajını ödeyen bir dernek. Ama yer bulamıyoruz. Bir dernek olarak yer bulamıyorsak, açık bir LGBTİ nasıl ev bulsun?

“Daha geçen günlerde, arkadaşlarımız kiralık ev bakıyordu. Ev sahibi önce çok tatlı konuşmuş. Ama gökkuşağı bayrağını görünce sokağın ortasında bağırmaya başlamış ‘Siz lezbiyensiniz! Bu yasak, sizi polise şikayet edeceğim’ diye. Yine geçen hafta Şişli’de oturan arkadaşlarımız evlerinde linç girişimine maruz kaldı.

“Türkiye’de barınma hakkı çok acayip bir durumda. İnsanlar kimlikleri açığa çıkınca yurtlardan atılıyorlar, ev sahibi tarafından taciz ediliyorlar, apartmandan çıkmaları isteniyor…”

Lambdaistanbul aktivistleri, hak savunucularından destek bekliyor. Yeni bir ofis bulmaları konusunda önerileriniz varsa, derneğe sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Ev Toplantılarından Dernekleşmeye 21 Yıllık Mücadele

1993 senesinde, Türkiye’de bir Onur Yürüyüşü düzenlemek için bir ekip oluşuyor ve Lambdaistanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi adıyla ilk LGBTİ örgütlenmesi kuruluyor.

O zaman da bir LGBTİ örgütlenmesinin kendisine bir ofis edinmesi kolay değil. Girişim ilk başta evlerde toplanmaya başlıyor. Sonra saat kirası ödeyerek ya da ricayla çeşitli sivil toplum kuruluşlarının alanlarında toplantılara devam ediliyor.

2002’de ilk ofisini açan Lambdaistanbul 2006’da da dernekleşiyor.