Kaldıkları cezaevinde koğuşları değiştirilen 21 LGBTİ mahkûmla ilgili konuşan sosyolog Ayşegül Algan, yabancı mahkûmların uğradıkları ayrımcılığa ve durumlarına ilişkin bilgi verdi

Türkiyeli ve yabancı uyruklu mahkûmlar, mağduriyetlerini dile getirmek üzere sivil toplum örgütlerine yolladıkları mektuplarda, izole edildiklerini, psikolojik olarak çok kötü durumda olduklarını, maddi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve aralarındaki dayanışma ilişkisinin yok edildiğini belirtiyor. Mahkûmlardan bazıları ise açlık grevine başladıklarını ve tekrar bir araya gelene kadar greve devam edeceklerini ifade ediyor.

Maltepe 2 No’lu L Tipi Cezaevi’nde bulunan Türkiyeli ve yabancı uyruklu 21 LGBTİ mahkûm, peş peşe yapılan sevklerle birbirlerinden ayırılarak farklı kurumlara yerleştirildi. Maltepe 1 No’lu L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen 21 mahkûmdan, yabancı uyruklu 5 trans mahkûm, geçtiğimiz ay içerisinde diğer yabancı mahkûmların kaldığı Maltepe 3 No’lu L Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.

Konu ile ilgili olarak, CİSST (Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği) Proje Direktörü Sosyolog Ayşegül Algan BirGün’e açıklamalarda bulundu.

İHTİYAÇLAR KARŞILANMIYOR

Mahkûmların yalıtıma ve fakirliğe karşı dayanışma ile ayakta kalabildiğini belirten Algan, “Yabancı uyruklu ve Türkiyeli LGBTİ tutukluların ortak sorunlarından en önemlisi hemen her şeyin para ile satıldığı hapishanelerde geçinmek için imkânlarının olmayışı. Ayrıca LGBTİ tutuklular ‘güvenlik’ sebebiyle hapishanelerde kurulan atölyelerde çalıştırılmıyor. Giysiden temizlik malzemesine kadar ihtiyaçlarının hiçbirini karşılayamıyorlar. LGBTİ mahkûmlar yine ‘güvenlik’ gerekçesiyle ortak alanların kullanımında diğer tutuklunun sahip olduğu imkânlara sahip değiller. Yabancı tutuklulara karşı ayrımcılık HIV, siyahîlik ya da Türkçe bilmemeleriyle alakalı muamele insanlık dışına varan boyutlara ulaşıyor.”

Maltepe 3 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilerek arkadaşlarından ayrılan yabancı uyruklu bir mahkûm, mektubunda “Ben ölüyorum, çok kötüyüm ve 14 gündür açlık grevindeyim. 30 yıl 6 ay ceza almış birisiyim. Burada tek başıma cezamı yatmam imkânsız. Biz L2 cezaevindeydik, L1’e gönderdiler. 20 gün sonra beni arkadaşımdan ayırıp L3 cezaevine getirdiler. Burada hücredeyim ve 30 yıl 6 ay cezam var. Arkadaşımla aynı koğuşta kalırken tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyorduk. Beni 1 No’luya göndermek için yardım et. Çok kötü durumdayım” diye yazıyor.

AÇLIK GREVİNE DEVAM

Yabancı uyruklu mahkûmlardan bir diğeri ise, arkadaşlarının yanına gidene dek açlık grevi yapacağını belirtiyor. (BirGün)