Çiçek Tahaoğlu / bianet

Kaos GL Derneği, Meclis, kamu kuruluşları, yargı ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir farkındalık ve savunuculuk programına başladı.

Bilgilendirme çalışmaları, çalıştaylar ve lobi çalışmalarını kapsayan programda, kamu çalışanlarına ve milletvekillerine, insan hakları konusunda siyasi ve hukuki sorumlulukları hatırlatılacak.

Ayrıca kurulacak lgbthaklari.com adresli sitede, iç ve dış hukuk içtihatları, akademik tezler ve LGBT haklarına ilişkin her türlü bilginin yer alacağı bir veri tabanı oluşturulacak.

KaosGL’den Murat Köylü, LGBT’lerin daha görünür-bilinir olduğu bir aşamada, insanları doğru bilgiyle buluşturmayı amaçladıklarını anlatıyor.

“Şimdiye kadar LGBT hareketi bilgi üretme, dolaşıma sokma ve bu realitenin tanınması üzerine çok çalıştı. Ama şu anda hem hareketin gelişimi, hem de insan hakları kavramının anaakımlaşması gibi bir süreç var. Bunların içinde artık LGBT’lerin de çok net talepleri var.

“Amacımız kamu çalışanlarına, siyasetçilere, LGBT’lere yönelik yönelik ne yapmaları, ne yapmamaları gerektiğini anlatmak, siyasi ve hukuki zeminde bunları vurgulamak.”

Peki kamu kurumları bu programa nasıl bakacak?

Murat Köylü; “Bu bir ilk olacak, bir başlangıç, ilk adım. Her türlü olanağı, içeriği ve lojistiği sağlayacağız ve kurumlardan geri dönüşleri bekleyeceğiz. Siyasete rağmen bir kamu, yani işini yapmaya çalışan insanlar, varsa halen, bu işbirliğinden kamunun da yararlı çıkacağını düşünüyoruz” diyor.

HER KURUMUN İHTİYAÇ VE SORUNLARINA ÖZEL BİLGİLENDİRME

Program kapsamında öncelikle kamu kurumlarında çalışanlar hedeflenecek.

Özellikle bakanlıklar, altlarındaki ilgili müdürlükler ve onların altındaki daire başkanlıklarına yönelik somut hukuki ve siyasi yükümlülüklerini onlara hatırlatan, mevcut durumu anlatan ve çözüm önerileri anlatan materyaller hazırlanacak.

Her kamu kuruluşuna özel detaylı kılavuzlar oluşturulacak ve çalıştaylar düzenlenecek.

Örneğin emniyet teşkilatına yönelik LGBT hakları kılavuzu, Göçmen Dairesi’ne yönelik LGBT göçmen/mültecilerle çalışma kılavuzu, belediyelere, hapishanelere, SGK’ya ayrı kılavuzlar/çalıştaylar gibi.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Kamu Denetçileri Ağı’nın yayınları Türkçeye çevrilecek.

Bunun yanısıra LGBT haklarını anaakımlaştırmaya yönelik küçük broşürler basılarak sokakta dağıtılacak.

Programın bir diğer ayağını ise LGBT hareketine yönelik kapasite arttırma çalışmaları oluşturuyor.

20 aylık bir sürecin ardından çalışmalar raporlanacak ve yasal durum, politik durum, kamuoyu algısı açısından durum tespiti belirlenecek. LGBT haklarına dair çalışma yapanların izlemesi gereken strateji ve yol haritası belirlenecek.

Bu raporlamanın ardından, program yeni stratejiler üzerinden devam edecek.

Tüm çalışmalar sosyoloji, iletişim, siyaset bilimi, kamu yönetimi, yasama uzmanlarıni içeren bir danışma kuruluyla birlikte yürütülecek.

1 Nisan 2014’te başlayan programın ilk 20 ayı Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı tarafından destekleniyor.



Etiket: LGBTİ nedir