Şarkıcı Niran Uysal’ın, Lady Gaga konserine giden bir izleyicinin fotoğraf ve görüntülerini "Cinsel tercihlerinden bize ne gir evinde yaşa!" notuyla paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi LGTB kulübü üyeleri Ünsal'ın notuna tepki gösterdi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin "herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır" hükmüne atıfta bulunan LGBT kulübü üyeleri Niran Ünsal'ın "nefret suçu" işlediğini söyledi.

"Kişilerin peruk takması, pembe elbise giymesi, eşcinsel olması, trans olması serbestçe dolaşma haklarının gasp edilmesini meşrulaştırmaz. Bunu meşru göstermeye çalışmak nefret suçudur" ifadelerini kullanan Boğaziçi Üniversitesi LGTB kulübü üyelerinin yaptığı açıklama şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler çerçevesinde temel insan hakları sözleşmelerine taraf bir devlettir.

İnsanların cinsel yönelimleri ve kimlikleri gerekçe gösterilerek bu yönelimlerini ve kimliklerini “Evinde yaşa!” demek temel insan hakkı olan seyahat özgürlüğüne aykırıdır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 13. maddesi gereği herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır. Bu hak ancak gene yasalarla ve kanunla engellenebilir. Kişilerin peruk takması, pembe elbise giymesi, eşcinsel olması, trans olması serbestçe dolaşma haklarının gas pedilmesini meşrulaştırmaz. Bunu meşru göstermeye çalışmak nefret suçudur! LGBTİ bireyler de halkın diğer kesimi gibi cinsel yönelimlerini ve kimliklerini hem evlerinde hem de kamusal alanlarda yaşama hakkına sahiptir.

İnsanların giydiği kıyafetler veya kostümler gerekçe gösterilerek halkın başka bir kesimi “boyun borcu” gibi hukukta yeri olmayan bir biçim ile “DUR” demeye davet edilemez. Bu davet açıkça halkı kin ve nefrete tahrik etmektir.

Bireylerin kıyafetleri, kostümleri, cinsel yönelimleri, cinsiyet kimlikleri, dilleri, renkleri, ırkları vb. gerekçe gösterilerek bireyleri alenen suçlamak, aşağılamak, evlerinden dışarıdaki hayatlarını gasp etmek, “boyun borcu” gibi hukukta yeri olmayan formlarda halkı bu bireylere karşı “DUR” demeye davet etmek cinayetlerin, katliamların, ötekileştirmenin başlangıcıdır.

Bu gibi nefret söylemlerinin LGBT ve Kadın cinayetlerini teşvik ettiğini gözlemliyoruz ve kamuoyu önünde bulunun Niran UYSAL gibi şahısların bu gibi nefret söylemlerine karşı hukukun işlemesinin ve halkın dayanışmasının gerekliliğini vurguluyoruz. Şahıs yargılanmalıdır.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde araştıran ve bilgi üreten Boğaziçi Üniversitesi Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Çalışmaları Kulübü olarak bir temel insan hakları mevzusu olan LGBTİ konusunda kamuoyunu aydınlatmayı sorumluluğumuz olarak görmekteyiz."