Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için  "100'üncü Gününde Leyla'ya, Tecridi Kırmaya" sloganıyla 15 Şubat günü Güven’in Diyarbakır’daki evinin önünde olacak şekilde bölgenin 15 kentinden planladığı yürüyüşlerde polis engeli ile karşılaşıldı.

Van’dan Diyarbakır’a yürümeye başlayan HDP milletvekili ve belediye eşbaşkanları, il binasının bahçesinde polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Sabah saatlerinden itibaren polis ablukasına alınan il binasında biraraya gelen ve aralarında milletvekilleri Sait Dede, Saliha Aydeniz, Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan ile belediye eşbaşkan adaylarının da bulunduğu çok sayıda kişi il binasından çıkarak yürümeye başladı. Binanın bahçesinden çıkmaya çalışan grubun önünü kalkanlarla kesen polis, Van Valiliği’nin “yasak” kararını gerekçe göstererek, bahçeden çıkılmasına izin vermedi. 

2 KİŞİ YARALANDI

Kısa süreli tartışma ardından grubun bahçeden çıkma ısrarına karşı polis TOMA’dan tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Bahçe içine gaz bombaları atan polis plastik mermiler de kullandı. Atılan plastik mermilerden dolayı Servet Aktaş kafasından, Halit Karalar ise sırtından yaralandı.

Polis müdahalesine rağmen milletvekilleri Sait Dede, Saliha Aydeniz, Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan ve Muazzez Orhan yürüyüşlerine devam etti.

HDP İl Örgütü binasından Maraş Caddesi'ne kadar yürüyen milletvekillerinin etrafı burada polislerce bir kez daha sarılıp, yürümelerine izin verilmedi. Yaklaşık 2 saat boyunca yürümelerine izin verilmeyen milletvekillerine çevredeki yurttaşlar alkış ve sloganlarla destek verip, polisin tutumuna tepki gösterdi. Destek veren 3 yurttaş polislerce gözaltına alındı.

Tüm girişimlerine rağmen etraflarındaki polis çemberini aşamayan milletvekilleri, bunun üzerine cadde üzerinde oturma eylemine başladı.

AĞRI

Leyla Güven’e destek Ağrı'da ise, kentin HDP’li milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç yürüyüşe geçti.

Diğer partililer ve kent sakinlerinin milletvekillerine eşlik etmelerine ise polislerce izin verilmedi. Taşdemir ve Koç’un yürüyüşü devam ediyor.

ŞIRNAK

Planlanan yürüyüşün bir diğer kolu olan Şırnak’ta da, HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş tarafından yapılmak istenen yürüyüş polislerce engellendi.

HDP İl Örgütü binası önünden yürüyüş için yola çıkan HDP'li vekillerin önü çok sayıda polis tarafından kesildi. Polisler, engellemelerine Valilik tarafından her türlü eylem ve etkinliğe dair aldığı yasak kararını gerekçe gösterdi.

HDP'li vekillerin, Güvenlik Şube Müdürlüğü'ndeki bazı amirler ile yaptıkları görüşme sürerken, çevik kuvvet polisleri alanı çembere aldı.

HDP'Lİ İMİR: BAKANLIK HUKUKSUZLUK YAPIYOR

Polislere tepki gösteren milletvekillerinden Nuran İmir, "Kime çalışıyorsunuz? 4 yıldır bu şehirdeyim böyle bir uygulama görmedim. İçişleri Bakanı hukuksuzluk yapıyor. Biz Leyla Güven'in durumuna dikkat çekmek için yürüyeceğiz" dedi.

Hasan Özgüneş ise, kendilerini engellemeye çalışan polis amirine "Sen bize talimat veremezsin. Sen memursun. Bildirimini yaparsın" sözleriyle çıkıştı.

Polislerin engellemesi üzerine HDP'li vekillerin parti binası önünde oturma eylemi başlattı. Bir süre sonra yıllarına devam eden HDP'li vekiller, Cizre'ye ulaştı. Vekiller yol boyunca yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaştı.

Araçlarıyla geçtikleri tüm noktalarda yurttaşlarca zafer işaretleriyle selamlanan HDP'liler, vardıkları Cizre’deki parti binalarının önünde çok sayıda partili tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. Onlar da sık sık, "Leyla haklıdır. Tecrit kalkmalıdır" sloganları atıldı.

Parti binası bahçesinde kısa bir açıklama yapan HDP'li Nuran İmir, maruz kaldıkları polis ablukasına dair "Dışarıda bizden korktuklarının fotoğrafı var. Bizim arkamızda binler var. Bu tecrit mutlaka yıkılacak" dedi.

HDP'li Özgüneş ise, "Şırnak'ta izin vermediler. Ama biz haklıyız, kararlıyız" mesajı verdi.

Konuşmaların ardından HDP'li vekiller, yürüyüşün bir sonraki ayağı olan Mardin'in Nusaybin ilçesine doğru yola çıktı. 

ANTEP

Leyla Güven için Diyarbakır’a yürümek isteyen HDP’liler, Antep’de de engelleme ile karşılaştı.

Aralarında Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un da bulunduğu partililerin yapacakları yürüyüş öncesi kentin giriş ve merkezi noktalarına yığınak yapan polisler, yine partililerin önünde toplandığı HDP İl Örgütü binasının çevresini ablukaya aldı. Bu duruma tepki gösteren Milletvekili Mahmut Toğrul ile polis amirleri arasında tartışma yaşandı.

Antep Valiliği’nin dün aldığı yasak kararını gerekçe gösteren polisler, yürüyüşe geçilmesi halinde müdahale etme tehdidinde bulundu.

AYIRT EDİCİ ÖNLÜKLE YÜRÜMEK YASAK

Polisin müdahale tehdidine rağmen üzerine giydiği,  “Tecrit kalksın, Leyla yaşasın” yazılı önlükle yürümek isteyen Mahmut Toğul’un önü polislerce kesilerek, yürümesine izin verilmedi. Güvenlik Şube Müdürü, yürümesine engel olduğu Toğrul’a valilik kararında geçen ‘Ayırt edici önlükle yürüme yasağı’nı gerekçe gösterdi.

Bunun üzerine polis çemberi içerisinde parti binası önünde gazetecilere açıklama yapan Toğrul, yansıyan bu tablonun Türkiye’de hukukun, yasanın işlemediğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

TOĞRUL: İNSAN HAYATINA ZERRE KADAR DEĞER VERMİYORLAR

Toğrul, "Bizim amacımız 98 gündür ülkenin kendi iç hukukuna uyması için çaba yürüten Hakkari halkının iradesi olan Leyla Güven’in sesinin duyulmasıdır. Bireye özgü yasalar olamaz ama hepiniz biliyorsunuz bugün artık bireye özgü yasalar var. İmralı'da büyük bir tecrit var. Her tutuklu ve hükümlünün birçok hakkı vardır ancak PKK Lideri Abdullah Öcalan’a 20 yıldır bu haklar tanınmıyor.

Özellikle 2015’ten bu yana mutlak bir tecrit uygulanıyor. Bu tecride karşı toplamda 315 kişi açlık grevine girmiştir. Tek istekleri tecridin kaldırılmasıdır. Biz de diyoruz ki; Tecrit kalksın Leyla yaşasın. Ülkeyi yönetenler en çok insanların yaşamını önemsemelidirler. Ancak hukuku, yasayı hiçe sayan İçişleri Bakanı, insanların yaşamı için yürümek isteyenlerin yürümesi için ‘yürütürsem adam değilim’ diyor. Bunlar insan hayatına zerre kadar değer vermiyor. Bu ülkede bu binanın önüne polis gücünü yıkmak neyin nesidir. Bizim amacımız insanları yaşatmak ve kamuoyu oluşturmaktır. Ancak bugün ben milletvekili olarak dahi bunu yapamıyorum. Benim yürümem engelleniyorsa bu ülkede hukuktan bahsetmek mümkün değildir" diye konuştu.

URFA

HDP'li Milletvekili Toğrul, yaptığı bu açıklama sonrası araçla Urfa'nın Birecik ilçesine doğru yola çıktı. Polis tarafından ablukaya alınan HDP ilçe binasında gelen Toğrul, burada partilerinin Urfa Milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ile buluştu. Bir süre sonra yürüyüşe başlamak üzere parti binasından çıkan vekillerin etrafı burada da polislerce sarıldı.

Yürüyüşlerine izin verilmeyen vekiller parti binası önünde oturma eylemine geçti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı