Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, cezaevinde açlık grevine giren tutukluların tedavi edilmesinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı iki soru önergesi verdi.

Güven önergelerde özellikle Van, Tarsus ve Elazığ cezaevlerinde olmak üzere açlık grevlerinin sonlanmasından sonraki süreçte bazı cezaevlerinin keyfi tutum takındığı ve bu nedenle açlık grevi sonucunda fiziksel olarak zayıf düşmüş tutukluların tedavilerinin yapılmadığı ile ilgili yapılan suç duyuruları, şahıs veya hastane yönetimlerine karşı açılan işlem veya soruşturmaları ve bu konuda bakanlığın yürüttüğü çalışmaları sordu.

Önergelerde, 8 Kasım 2018 tarihinde başlayan açlık grevlerinin Türkiye’de birçok cezaevinde yayıldığını ve 3 binden fazla tutuklunun açlık grevine girdiği hatırlatıldı.

Açlık grevlerinin 26 Mayıs'ta sonlandırılması sonrası bazı cezaevlerinde yönetimin keyfi tutum takındığının belirtildiği önergenin gerekçesinde, “Bu nedenle açlık grevi sonucunda fiziksel olarak zayıf düşmüş mahpusların tedavilerinin yapılmadığı iddia edilmektedir. Uluslararası anlaşmalar, Dünya Hekimler Birliği Bildirgeleri ve Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmenliği’ne göre cezaevi yönetimlerinin uyması gereken bilimsel ve etik kurallar vardır. Ancak cezaevi ve hastane yönetimlerinin özellikle Van, Elazığ, Tarsus cezaevlerinde, açlık grevindeki mahpuslara yönelik iddia edilen bu tutumları taraf olunan anlaşmalarla çelişmektedir” denildi.

Güven, Gül ve Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Bakanlığınızın, başta Diyarbakır (D Tipi, E Tipi, 1 nolu T Tipi), Elazığ (1 nolu, 1 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli, T Tipi Kadın Koğuşu, 2 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli), Gebze Kadın, Kandıra (1 nolu F Tipi, 2 nolu F Tipi), Kırıklar (1 nolu F Tipi, 2 nolu F Tipi), Sincan Kadın, Mardin (E Tipi, E Tipi Kadın Koğuşu), İzmir Şakran (Kadın, 1 nolu T Tipi, 2 nolu T Tipi, 3 nolu T Tipi, 4 nolu T Tipi), Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli, Van Yüksek Güvenlikli ve Tarsus (Kadın, 1 nolu T Tipi,  2 nolu,  3 nolu) Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında olmak üzere toplam 92 cezaevinde bulunan açlık grevindeki mahpusların grevlerin bitirilmesinden sonraki sürecin takibi konusunda bir çalışması olmuş mudur? Eğer olmuş ise bu çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaları kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

* Bakanlığınız açlık grevindeki mahpuslar ile ilgili cezaevleri ve hastane yönetimlerinin iddia edilen keyfi ve tehlikeli tutumlarından haberdar mıdır?

* Bakanlığınıza, bu keyfi tutumlar konusunda kaç tane suç duyurusunda bulunulmuştur?

* Bakanlığınız, hakkında suç duyurusunda bulunulan şahıs ve yönetimlere karşı herhangi bir işlem veya soruşturma başlatmış mıdır?

* Uzun süre açlık grevinde bulunmuş kişilerin vücutlarında kalıcı hasar oluşmaması için Sağlık Bakanlığı ile ortak yürüttüğünüz bir çalışma bulunmakta mıdır?

* Açlık grevine girdiği için hakkında disiplin soruşturması başlatılan ve bu disiplin soruşturmaları gerekçe gösterilerek cezasının infazını tamamladığı halde tahliyesi yapılmayan mahpuslara yapılan haksızlığı gidermek için ne tür çalışmalara yürütmektesiniz? Bu mağduriyete maruz kalan kaç mahpus bulunmaktadır?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı