Geçici seçim hükümetinde bakanlık teklifini ‘halkların yararına olmayacağı’ gerekçesiyle kabul etmeyen ve HDP’nin 1 Kasım aday listesinden çıkarılan Levent Tüzel, HDP’li iki bakanın benzer gerekçelerle geçici seçim hükümetinden istifa etmesini “Gecikmeli de olsa başından itibaren bu şartlar söz konusuydu. Hükümetin niteliği ve ülkede sürdürülen politikalar bakanların demokratik işleyişi göstermek açısından şekli bir yer verilmesini gösteriyordu” diye değerlendirdi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Bakanlık görevinin yaptırılmayacağı kamudaki atamaları engelleyen kararnamenin yayınlanmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Tüzel, geçici hükümetin kurulmasının ardından hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun HDP’yi hedef gösterdiğini kaydetti.

İstanbul’da düzenlenen mitingde Davutoğlu’nun HDP’nin baraj altında kalması gerektiğini ifade ettiğini anımsatan Tüzel, şunları dile getirdi: “Kabinede HDP’li bakanların yer almasının maddi koşulları yoktu, ortadan kaybolmuştu. Bu ayrıca yalnızca bu açılardan değil ideolojik boyutuyla da böyle. Geçici hükümet; anayasal bir düzenleme gibi görünse de sermaye egemenliğinin istikrar sağlamak adına düzenlemiş olduğu bir yapı. Biz hem antidemokratik bulduğumuz hem de böylesi bir yönetim mekanizmasında bulunmanın halkların çıkarına uygun olmadığı için yer almadık.”

YAŞAYARAK GÖRDÜLER       

HDP’nin bunları yaşadıktan sonra fark ettiğine işaret eden Tüzel, “Arkadaşlarımız bu tespitlerimizi yaşadıktan sonra anlamışlardır. HDP’nin kendi iyi niyetiyle düzen içinde halkın temsiliyeti açısından kendini görevli saymasının bir karşılığının olmadığı görüldü” değerlendirmesini yaptı.

Tüzel, bu aşamadan sonra bütün halk güçlerinin barış ve demokrasi mücadelesini yükseltmesi gerektiğini ifade ederek, “Bunun için emekçilerin örgütlenmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Hepimizin görevi bu olmalı” dedi.

HDP’de kendisine yöneltilen sert eleştirilere kırgın olup olmadığı konusunda Tüzel, “Sonuç itibarıyla yaşananlar ve tarih; zaman içerisinde doğru neyse onu teslim edecek, zaman içerisinde gösterecektir” dedi.