Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi Lefkoşa'nın güneyinde bir araya geldi.

Üçlü zirvenin gündeminde Türkiye'nin sondaj faaliyetleri, Kıbrıs sorunu ve Maraş konusu yer alıyor.

Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Vekili Panayiotis Sentonas, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında iş birliğinin derinleştirilmesinin ve ortak konumların oluşturulmasının, üç ülkenin bölgede barış ve istikrar için birlikte çalışma kararlılığına ilişkin her yönde mesajlar gönderdiğini söyledi.

Sentonas, üçlü zirvenin Türkiye’nin bölgesel güvenliği etkileyen eylemleri ışığında yer aldığını ve bundan dolayı önemli bir zirve olduğunu vurguladı.

Sentonas zirvenin gündeminde diğer konuların yanı sıra, "Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki sismik ve sondaj araştırmalarıyla ilgili saldırgan tavrı" ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olan kapalı Maraş bölgesinin bir bölümünün açılmasıyla ilgili 5 Ekim tarihli kararının da bulunduğunu; ayrıca Anastasiadis’in konuk liderleri Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendireceğini ve Kıbrıs'ın BM Genel Sekreteri’nin sorunda yeni bir inisiyatif üstenmesi konusunda ifade ettiği niyetine kararlılıkla ve istekle hazır olduğunu teyit edeceğini vurguladı.

Zirvede ayrıca, üçlü işbirliğinin sonuçları, bölgesel konular, Suriye ve Libya’daki gelişmeler ve Ortadoğu’da barış süreci ve Covid-19 salgınıyla ilgili durumu da ele alınacak.

Zirvenin ardından Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır'ın görüşlerini ifade eden ortak bir bildirge kabul edilecek.