İnsan hakları ihlalleri ile ilgili çizdiği karikatürlerin şöhreti ülkesinin sınırlarını aşan Brezilyakarikatürist Carlos Latuff, Türkiye'nin sultanlığa dönüşmekte olduğunu söyledi.

Web sitesine Türkiye’den erişim mahkeme kararıyla engellenen Latuff, "Bütün güçleri elinde toplamak isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başkanlık ya da parlamenter sistemin bir farkı olacağını sanmıyorum. Erdoğan’ın hükmettiği Türkiye gittikçe bir sultanlığa dönüşüyor." İfadelerini kullandı.

Brezilyalı sanatçı, "Nazi Almanya’sını siyasi model olarak alan Erdoğan, başkanlıktan fazlasını, Türk halkının Führeri olmayı istiyor bence." iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi protestoları için yaptığı 'emperyalist komplo' benzetmesini "insanların gerçekte neler olduğunu anlamasına engel olmak için uygulanan bir strateji" diye niteleyen Latuff, "Sokaklarda protesto yapan hoşnutsuz insanlar olması, özellikle de Türkiye gibi otoriter bir ülkede, bu beklenen bir şeydir." şeklinde konuştu.

‘BREZİLYA’YI YÖNETEN ERDOĞAN’IN HIRİSTİYAN VERSİYONU YOK’

Kendi ülkesinde oy toplamak için Hıristiyanlığı kullanan siyasetçiler olduğuna dikkat çeken Carlos Latuff, Türkiye ve Brezilya arasındaki benzerlikler konusunda ise şunları söyledi:

"Kültürlerimiz tümüyle farklı; ama bir benzerlik vurgulamak gerekirse, ‘dinin manipulasyonu’ olduğunu söyleyebilirim.

Brezilya’da muhafazakâr, çoklukla gerici, TV ve radyo istasyonları olan ve en fakir kesimlerde güçlü popüler dayanakları olan, sözüm ona 'neopentekost' Hıristiyanlarımız var. Oy toplamak için dini kullanıyorlar.

Türkiye’de de aşağı yukarı benzer bir durumunuz var; ama İslamcılarla. Ve elbette ana temsilcileri Erdoğan. Brezilya’da ülkeyi yöneten Erdoğan’ın Hıristiyan bir versiyonu yok; henüz yok. Ama bu ne yazık ki olması mümkün bir şey."

'ÖZGÜR ZİHİNLER İÇİN TÜRKİYE DE UYGUN BİR YER DEĞİL’

Dinsel bir söylemle birleştirildiğinde otoriter söylemlerin kitleleri kenetlediğini vurgulayan Latuff, Avrupa ve ABD’deki Müslüman ve göçmenlere karşı artan bir öfke ile konuşma özgürlüğünün nefret söylemi ile karıştırıldığına işaret etti.

Brezilyalı sanatçı, "Muhammed Peygamberle ilgili çıplak karikatürler yapan çizerler yüceltiliyor, İsrail ayrımcılığını eleştiren karikatürler yapanlar ise cezalandırılıyor. Siyasi figürlerin karikatürlerini yapan çizerler sansürle karşılaşıyor ve tutuklanıyor. Özgür zihinler için zor zamanlar. Türkiye de özgür zihinler için uygun bir yer değil." görüşünü savundu.

‘SURİYE SAVAŞINI ATEŞLEYEN TÜRKİYE’

Türkiye'de bir 'Arap Baharı' yaşanmadığını aktaran sanatçı, "Arap Baharı derken diktatörlüklere karşı popüler ayaklanmalardan söz ediyorsak, bu Türkiye’de olmadı. Arap Baharı derken Batılı güçlerin diğer ülkelerin egemenliklerini imha etmek için kullandığı fırsattan söz ediyorsak, Suriye savaşını ateşleyen Türkiye’den söz ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kalemi ve sanatını 'ezilenlerin' yanında kullanan Latuff'un Filistin sorunuyla ilgili çizdiği karikatürler İsrail'in de tepkisini çekiyor. Sanatçı, polis şiddetine karşı çizimlerinden ötürü Brezilya’daki yerel hükümet tarafından da baskı altında.

Yaptığı çizimlerin Brezilya'da emniyet güçlerinin tepkisini çektiğini anlatan ünlü karikatürist, "Federal hükümetten değil; ama Brezilya’da dâhilî bir veba olan polis şiddetini dışa vuran her karikatür yaptığımda yerel hükümetten, özellikle de polis güçlerinden baskı gördüm. Polis şiddeti ve rüşvetle ilgili karikatürlerim hakkında üç kez karakolda açıklama vermeye zorlandım. Sansür girişimiyle karşılaştım. Bu Brezilya’da bir tabudur. Buna karşı konuşmaya cesaret edebilenler değişen biçimlerde hesaplaşmayla karşılaşırlar." ifadesini kullandı.