İngiltere’nin başkenti Londra’nın Lambeth ilçesinde belediye başkanlığına İşçi Partisi’nden İbrahim Doğuş seçildi.

Türkiye Araştırmaları Merkezi (CEFTUS) direktörü olarak Kürtler hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Doğuş, gönüllü çalışmalarıyla da biliniyor.

22 Mart 2018’de İngiliz parlamento binasını hedef alan bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmişti. Doğuş olay yeri yakınındaki restoranını gecenin geç saatlerine kadar açık tutup, polis ve acil yardım çalışanlarına ücretsiz yemek dağıtmıştı.

Doğuş, bu olay sonrasında Lambeth Belediyesi tarafından teşekkür belgesi ile ödüllendirilmişti.

Bianet’ten Murat Bayram’ın sorularına İbrahim Doğuş’un verdiği yanıtlar şöyle:

İngiltere’de oldukça geniş bir Kürt nüfusu var. Lambeth’in Kürt belediye başkanı olarak Kürt dili eğitimi, kültürel ve siyasi faaliyetleri için projeleriniz var mı?

Belediyemiz sınırlarında çok fazla Kürt ve Türk toplumlarına mensup vatandaş yaşamadığından dil eğitimi, kültürel vb. çalışmalar maalesef şu aşamada önceliklerimiz arasında değil.

2016’da son karşılaşmamızda, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmalar devam ediyordu. İlçeye incelemeler yapan daha sonra gözaltına alınıp engellenen İngiltere heyetindeydiniz. Gelişmeleri yakından takip eden bir politikacısınız. Belediyeler düzeyinde örneğin Sur Belediyesi ile bir işbirliğiniz söz konusu mu?

Türkiye’deki çeşitli belediyeler ile iletişimimiz var, ilerleyen dönemlerde belediyeler arası ilişkileri daha da geliştirmek için bir çaba içerisinde olacağız. Diyarbakır’ın Sur Belediyesi de iletişimde olmak isteyeceğimiz belediyelerden biri. Türkiye’de yaşanan siyasal gelişmeleri yakından takip etme gayretindeyim, bu yönlü çalışmalarımız da devam edecek.

‘İŞÇİ PARTİSİ, KÜRT HALKINA DOST BİR PARTİ’

20 yıldır İşçi Partisi bünyesinde siyasi faaliyetler yürütüyorsunuz ve İşçi Partisi’ni “Kürt dostu” olarak tanımlıyorsunuz. “Kürt dostu” derken kastınız ne?

İşçi Partisi, Britanya’nın 100 yıllık tarihiyle en köklü siyasi partilerinden birisidir. Parti üyelerimiz, seçilmiş siyasetçilerimiz, partimizin üst düzey yöneticileri sol, sosyalist ve enternasyonalist kimliğe mensup olduklarından uluslararası siyasal ve toplumsal gelişmeleri yakından takip eden ve uluslararası dayanışma kampanyaları yürüten kişilerden oluşuyor. Bu nedenle Türkiye başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip eden bir partiyiz. Kürt toplumunun Irak, İran, Suriye ve Türkiye’de karşı karşıya olduğu zorlukları ve siyasal sorunları bilen bir parti olarak, haksızlığa uğrayan tüm toplumsal kesimlerin yanında olduğumuz gibi Kürt halkına da dost bir siyasi partiyiz.

CEFTUS, Türkiye Araştırmaları Merkezi direktörü olarak Kürtler üzerine araştırmalar yaptınız. İngiltere’de bir Kürt lobisinden bahsedebilir miyiz? Böyle bir lobi varsa İngiltere siyasetine nasıl bir etkisi var?

CEFTUS, Türkiye Araştırmaları Merkezi, Türkiye ve Britanya arasında dostluk ilişkileri geliştirme, Türkiye’nin iç ve dış siyasetinin Britanya’da doğru algılanması, yaşanan olumlu gelişmelerin desteklenmesi, olumsuz gelişmelerin eleştirilmesi üzerine bir çalışma yürüten bir kurumdur. CEFTUS dışında Centre for Kurdish Progress isimli bir çalışma grubumuz var.

Bu çalışma grubu daha çok Kürt toplumsal ve siyasal sorunlarıyla ilgili Britanya Parlamentosu, düşünce kuruluşları ve akademik dünya ile birlikte çalışmalar düzenleyip, Ortadoğu’da Kürtlerin yaşadığı ülkelerde karşılaştıkları sorunların doğru anlaşılması üzerine bir programlar yürütüyor.

İBRAHİM DOĞUŞ KİMDİR?

38 yaşındaki İbrahim Doğuş Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. Yaklaşık 30 yıldır İngiltere’de yaşan Doğuş, Kebap restoranları işletiyor. Doğuş, yaklaşık 20 yıldır da İşçi Partisi’nde siyaset yapıyor.

Kaynak: Bianet