Sabun, zincirli organik yağ asitlerinin tuzu olarak tanımlanır. Sabunun bilindiği üzere temizleyici etkisi bulunmaktadır. Temizleyici etkisi olmasının sebebi sabunda bulunan hidrofobik yapı kir ve yağ parçacıklarını sararak onları bulunduğu katmandan uzaklaştırmasıdır.

Geliştirilen teknolojik gelişmeler kimya sanayisini de etkiler hale gelmektedir. Çünkü fabrika ürünleri çoğalmakta, her geçen gün çeşitli markada ürünler piyasaya sunulmaktadır. Bu ürünlerdeki artış insanları sağlıklı ve doğal ürün arayışına çıkarmaktadır.

Malum pandemi sürecinde temizlik ürünlerinin önemi ön plana çıkmaktadır. Her temizlik ürünü gibi doğal sabun merak konusu olmaktadır. Bu yazıda kısaca doğal sabunun tarihi, türleri ve doğal sabunun insan sağlığına faydaları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Doğal Sabunun Tarihi

Tarihte birçok şeyin mucidi olan Sümerler sabun konusunda da insanlığa öncülük etmiştir. Araştırmalara göre sabun ilk Sümerler tarafından üretilmeye ve insanlar arasında temizlik malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kendi tarihimize bakıldığı zaman Osmanlı’da sabunun kullanımına geç rastlanmaktadır. Tarih 11. yüzyılı gösterdiğinde doğal sabun Osmanlıya adım atmıştır.

Peki bu zamana kadar ne kullanılıyordu? Osmanlı sabunla tanışmadan önce sabun yerine başka bir karışım kullanmışlardır. Bu karışım su soda ve kamış kökü gibi çeşitli bitkisel şeylerden oluşmaktadır.

Doğal Sabunun Türleri

Sabun içerdiği malzeme türüne göre ya da insan sağlığına olan faydası üzerine farklı çeşitlerde üretilmektedir. Bazen de yöreden yöreye değişen farklı sabun türleri görülmektedir. İşte en bilinen ve kullanılan sabun türleri:

● Zeytinyağı Sabunu

● Çörek Otu Sabunu

● Kekik Sabunu

● Lavanta Sabunu

● Süt Sabunu

● Eşek Sütü Sabunu

● Defne Sabunu

● Tarçın Sabunu

● Damla Sakızlı Sabun

● Papatya Sabunu

● Enginar Sabunu

● Gül Sabunu

● Nane Sabunu

● Adaçayı Sabunu

Doğal Sabunun İnsan Sağlığına Faydaları

Günümüzde kimyasal ürünlerin sağlığa pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden doğal sabun vücut ve saç bakımında sağlığa faydaları yönünden ilk tercih edilen ürünler haline gelmektedir. Doğal sabunları incelemek için https://www.ladivasabun.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

● Kaşınma, kızarma veya dökülme gibi çoğu cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

● Saç dökülmelerine iyi gelmektedir.

● Saçta oluşan kepeği önlemektedir.

● Vücut PH’ını bozmadan nemlendirme sağlamaktadır.

● Cildi besleyerek rahatlamasını ve cildin parlak görünmesini sağlamaktadır.

● Ciltteki ölü hücrelerin temizlenmesini sağlamaktadır.

● Ciltte ileriki hayatta oluşabilecek rahatsızlıkları önlemektedir.

Aslında doğal sabunun pek çok faydası bulunmaktadır. Kısa ve öz olarak bu bilgilerin sunulması yeterli görülmektedir.