Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bölgesel parlamento seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), birinci parti Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) ültimatom verdiği belirtildi.

Duvar’ın haberine göre KYB, kurulacak koalisyon hükümetinde ‘gerçek bir ortak’ olarak yer almayı talep etti; başbakan yardımcılığı görevi kendilerine verilmezse de hükümete katılmama tehdidinde bulundu.

Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesine isminin yayınlanmaması kaydıyla konuşan bir KYB Politbüro üyesi, “KDP’ye şunu söyledik; eğer bize ikinci parti olarak davranılmazsa hükümete katılmayacağız” dedi. Buna göre, seçimlerde 21 sandalye alan KYB, 45 sandalye kazanan KDP’ye ‘koltuk sayısına oranlı bir muameleyi kabul etmeyeceği’ mesajını verdi.

Rudaw’a konuşan bir diğer KYB kaynağı da meclis başkanlığı görevini kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, başbakan yardımcılığını istediklerini ima etti. Erbil’deki mevcut kabinede de, başbakanlık görevini KDP’den Neçirvan Barzani, başbakan yardımcılığını ise KYB’den Kubad Talabani üstlenmiş durumda.

NE OLMUŞTU?

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde geçen yılki bağımsızlık referandumundan sonra kritik önem atfedilen parlamento seçimlerinde, KDP koltuk sayısını 38’den 45’e yükselterek birinci parti çıkmıştı. KYB ise temsilini 18’den 21’e yükseltmişti. 111 koltuklu parlamentoda, Gorran da 12 sandalye kazanmıştı. 30 Eylül’de düzenlenen seçimlerin geçen hafta açıklanan sonuçları yargı onayı aldıktan sonra koalisyon görüşmelerinin resmen başlaması bekleniyor.

KDP ile KYB ise son dönemde federal düzeyde bir anlaşmazlık yaşadı. İki parti, Irak cumhurbaşkanlığı için farklı adaylar göstermiş, Bağdat parlamentosunda yapılan oylamayı KYB’nin adayo Berhem Salih kazanarak Irak cumhurbaşkanı seçilmişti. KDP’nin adayı Fuad Hüseyin ise geçen hafta kurulan merkezi hükümetin maliye bakanlığına getirilmişti.