Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bağımsızlık referandumu için yol alan KDP ve KYB’den iki farklı açıklama geldi. KYB, “Alternatif değerlendirilmeli” derken, KDP lideri ve Başkan Mesud Barzani “Alternatif için çok geç” düşüncesinde.

KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, ABD, İngiltere, Fransa ve BM’nin referandumun ertelenmesi yönelik sunduğu alternatifi "düşündüklerini" söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, bugün yaptığı basın açıklamasında, “KYB olarak söz konusu alternatifi düşünmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Mele Bahtiyar, sözlerine şöyle devam etti:

“Söz konusu alternatifin ayrıntılarına ilişkin bilgilendirilmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 2 gün içinde sunulan bu alternatifi parti olarak değerlendireceğiz. Bu alternatifin sorunların çözümü niteliğinde olması gerekiyor.

KYB olarak biz bunu ciddiye alıyoruz. Bu alternatife yönelik ne tür garantilerin olduğunu da bilmek istiyoruz. Bu alternatif, yalnızca kazanımların korunması için değil, anayasa ve demokratik olarak sorunların çözümünde de garanti olmalı. Ayrıca, gelecek için bize güvence vermeleri gerekiyor.”

“ALTERNATİF İÇİN ÇOK GEÇ”

Mesud Barzani, ABD, İngiltere, Fransa ve BM’nin referandumun ertelenmesine yönelik sunduğu alternatif hakkında,  “Alternatifler için zaman kalmadı” dedi.

Başkan Mesud Barzani bugün Duhok’ta Ninova bölgesindeki farklı din ve etnik gruptaki bileşenlerle bir araya geldi.

Barzani, burada yaptığı konuşmada, “Referandum kararı, Kürdistan’daki tüm taraflarca alındı. Şu an sunulan öneri ve alternatifler için çok geç kalındı” ifadesini kullandı.

“Referandumu ertelememizi isteyenlere, ‘Daha iyi bir alternatifiniz varsa buyrun sunun’ dedik. Ancak hiç kimse daha iyi bir alternatifle gelmedi” diyen Başkan Barzani, sözlerine şöyle devam etti:

“Referandum sınırların çizilmesi anlamına gelmiyor. Aksine sorunları çözmek için kapıların aralanması anlamına geliyor. Referandum bir kesimin başka bir kesimi baskı altına alması anlamına da gelmiyor. Geleceğinize kendiniz karar vereceksiniz.”

Kurulacak Kürdistan Devleti’nde tüm bileşenlerin haklarının korunacağını dile getiren Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurulacak Kürdistan Devleti çerçevesinde kalmayı kabul ederseniz, size söz veriyorum hepimizin devleti olacak. Hiç kimse size baskı yapamaz. Kürdistan Devleti bünyesinde yaşamayı kabul ederseniz tüm haklarınızın korunacağına garanti veriyorum.”

Bağdat’ın şiddet dili kullandığını savunan Barzani, “Biz şiddet dilini kullanmak istemiyoruz. Eğer Kürdistan için durumun giderek kötüye gittiğini bilmeseydik Bağdat bünyesinde kalacaktık. Ancak durum korkulacak derecede ciddidir” diye konuştu.

Bazı kesimlerin referandumun yasal olmadığı yönündeki iddialarını da yanıtlayan Barzani, “Bağımsızlık referandumu Kürdistan halkının kararıdır ve yasallığını da halktan alacağız” ifadesini kullandı.

ABD’in IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, BM Irak Temsilcisi Jan Kubis ve İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Bakery, 2 gün önce IKYB Başkanı Barzani ile bir araya gelip, referandumun ertelenmesi için alternatif sunmuştu.

Barzani ise, dün Duhok’un Amedi’ye ilçesinde yaptığı açıklamada, “referandumu ertelemeyeceklerini” söylemişti. (Kaynak: Rudaw)