Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Anadolu Ajansı’nın (AA) dün servis ettiği “MİT, Moldovalı kadın ve 4 çocuğunu YPG/PKK’nın elinden kurtardı” başlıklı habere ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada söz konusu kadının Hol Kampı’nda tutulan binlerce IŞİD’liden biri olduğu belirtildi ve uluslararası güçlere çağrı yapıldı.

Özerk Yönetim’in açıklamasına göre, Türkiye 17 Temmuz 2020’de Moldovalı bir kadın ile çocuklarını ‘kamptan kurtardığını’ açıkladı ve bu durum ‘IŞİD’lilerin bölgede yeniden diriltilmesi gibi bir amaç taşıyor.’

Türkiye’nin sürekli IŞİD’lilerin tutulduğu yerleri hedef aldığı belirten açıklamada, ayrıca kampta tutulan İŞİD’lilerin isyana teşvik edildiği de kaydedildi: “Ajanlar aracılığıyla IŞİD örgütü üyelerinin bulundukları cezaevlerinde isyan çıkarmaya teşvikler de yapmaktadır. Bahsi geçen durumlarla beraber Türkiye istihbaratının IŞİD’li kadını Türkiye’ye ulaştırması, daha birçok IŞİD’linin Türkiye’ye götürülmeye ve burada yönlendirilmeye çalışılacağının itirafıdır. Türkiye istihbaratının bu konuda büyük bir çaba içinde olduğu ve finansman sağladığı açıktır.”

ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI 

Özerk Yönetim açıklamasının devamında uluslararası güçlere çağrıda bulundu: “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak bütün dünyayı, Türkiye’nin IŞİD üyelerini kaçırmasını, onları karşılamasını ve açık, gizli desteklerini görmeye çağırıyoruz. Türkiye’nin bu uygulamasının Suriye’yi, bölgeyi ve tüm dünyayı IŞİD terör örgütü tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağını; bununla birlikte Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile koordinasyon içinde olan Uluslararası Koalisyon güçlerinin çalışmalarını da sekteye uğratacağını vurguluyoruz.”

Açıklamada ayrıca, uluslararası güçlerin bu tür tehlikeli adımlara ‘dur’ demesi gerektiği vurgulandı.

Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, aileyi, Kişinev Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye Kişinev Büyükelçiliği yetkilileriyle çiçekle karşılamıştı. AA haberinde söz konusu IŞİD’li kadının, savaşın en yoğun oldu 2013 yılında bölgeye ticaret için geldiği iddia edilmişti. 

Kaynak: MA