Kıbrıslı Türkler, Cumhurbaşkanı'nı seçmek için ikinci kez sandık başına gitti. Önümüzdeki 5 yıl Cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek kişinin seçileceği seçimin 2. turunda 2 aday yarıştı.

Bağımsız adaylar; Mustafa Akıncı ve halihazırdaki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işlemi saat 18.00’de sona erdi.

MUSTAFA AKINCI ÖNDE

zete.com'daki habere göre, ilk sandık sonuçlarında Mustafa Akıncı yüzde 61.16 alarak seçimden galip çıktı. Derviş Eroğlu’nun oy oranı ise yüzde 38.64’te kaldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sitesinde yayınlanan açıklamada, şu ana kadar tüm sandıkların yüzde 33.77’sine denk gelen 234 sandığın açıldığı belirtildi. Kesin olmayan sonuçlara göre; Bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 61.16, Bağımsız Aday Derviş Eroğlu ise yüzde 38.64 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 62.68’de kaldı.

MUSTAFA AKINCI KİMDİR?

1947 doğumlu Mustafa Akıncı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu.

1975 yılında oluşturulan Kurucu Meclis’e seçilerek görev yapmıştı. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ilk seçilmiş başkanı oldu ve 14 yıl boyunca kesintisiz bu görevi yürütmüşttü.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1993 – 2009 yılları arasında da milletvekilliği görevini sürdürdü. 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi. Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.

2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı ve aldığı 26.8% oy ile ikinci tura kalmaya hak kazandı.

İyi derecede İngilizce bilen Mustafa Akıncı evli ve üç çocuk ile iki torun sahibi. (ZETE)