Kıbrıs’ın ünlü kumarhanelerinin sahibi Halil Falyalı’nın tutuklanmasının ardından Kuzey Kıbrıs’ta ‘mafyatik’ yöntemler devreye sokuldu.

Uluslararası suç örgütü lideri Sedat Peker, Halil Falyalı’nın Kıbrıslı siyasilere yönelik arşivinin eline geçtiğini söyledi, “Şahsıma komplo kuran Kıbrıslı siyasiler eğer istifa etmezlerse videolar buradan yayınlanmaya devam edecektir” diyen Peker Ulusal Birlik Partisi (UBP) başkanı Ersan Saner’in özel görüntülerinin olduğu bir video yayınladı. Saner siyasetten çekildiğini açıkladı.

Kuzey Kıbrıs yönetiminin başbakanı olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) başkanı Ersan Saner, 13 Ekim'deki istifa açıklamasının ardından bu kez sızdırılan cinsel içerikli bir video iddiasıyla gündeme gelmiş oldu. Kuzey Kıbrıs’ta siyasetçiler şimdi ülkedeki bu video üzerinden mafya-siyaset ilişkisini konuşuyor.

Avukatlar özel hayatın gizliliğine dikkat çekerken, siyasiler bu yaşananlarla Kıbrıs’ın gerçek sorunların üstünün örtülmeye çalışıldığına dikkat çekti.

YeniDüzen Gazetesinden Derya Ulubatlı siyasiler ve avukatlarla konuştu.

Avukat Aslı Murat yaşananların ülkedeki çürümüşlüğün örtülemez hale gelmesinin bir sonucu olduğunu kaydetti.

Bu sözleri paylaşılan görüntülerden bağımsız bir şekilde söylediğini dile getiren Murat, “görüntüler bir kimsenin özel hayatına yönelik ortaya atılan bir iddiadır ve kamusal alanda tartışılması ne yasalara ne de etik değerlere sığar” şeklinde konuştu.

FERDİ SABİT SOYER: TOPLUMSAL VARLIĞA EROZYON

Eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer ise kaçınılmaz bir erken seçim ortamı içerisinde yaşanan bu karmaşanın toplumun temel varlığına, kimliğine ve iradesine yönelik bir inançsızlığı da beraberinde getirdiğini belirtti.

Soyer, “Kurumsal varlığını bu şekilde erozyona uğratan bir toplum kendine en büyük kötülüğü, varlığımızı yıkmak isteyenlere de en iyiliği yapar” dedi.

Soyer şöyle devam etti:

“Yaşam zorlaştı, pahalılık aldı başını gidiyor ama şimdi çıkan bu video her şeyin önüne geçti. Bu hale gelmemize sebep olan politikaları, insanları ve buradan çıkış yollarını değil, bu videoyu düşünüyoruz. Gündem değişti. Biz esas bu noktadan çıkış yollarına bakmalı, bunların sorumlularına dönük yorum yapmalıyız. Bu hükümet siyasi varlığımızı farklı iradelere bağladı, kendimize olan inancımızı yitirdik. Bir an önce erken seçime gidilmelidir”.

HAKKI ATUN: BU GİBİ OYUNLAR KİMSEYE YARAR SAĞLAMAZ

Eski Başbakan Hakkı Atun ise şunları söyledi:

“Eğer bu video gerçekten bir komploysa, ülkemizde böyle çirkin durumların yaşaması çok üzücüdür. Bu gibi oyunlar kimseye yarar sağlamaz ve buradaki demokratik yaşamımızı daha da çirkin hale getirir. Bu durumu kabul etmek mümkün değildir.”

Atun hem kurultay ve hükümetin istifası, hem de erken seçim için geç kalındığını belirtti.

Atun “hiçbir şey zamanında yapılmadığı için bugün böyle bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu gibi durumların devletin ve halkın huzurunu kaçırdığını, politikaya olan saygıyı azalttığını dile getiren Atun, “yazıktır, ülke olarak bu tarz durumlara düşmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Son bir buçuk yıldır Kıbrıs Türk demokrasisi açısından ciddi bir ‘karanlık dönem’ yaşandığına vurgu yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili ve sosyolog Doğuş Derya, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile başlayıp, UBP Kurultayı'na müdahale ile devam eden süreç giderek daha da kötü bir hal aldı ve adanın kuzeyini mafya-siyaset hesaplaşmasının sahnesi haline getirdi. Gelinen nokta gösteriyor ki, adanın kuzeyinde demokrasinin yerini ‘mafyokrasi' almaktadır. Uluslararası hukuk dışına itilmiş, tanınmaya bir coğrafyada yaşıyor olmamızın sonucu olarak hayatlarımız ve geleceğimiz, mafyatik ilişkilerin siyaseti ve siyasetçileri belirlediği bir ortamın içinde hızlıca akıp gidiyor”.

“SIRTINI HALKINA DAYAYACAK SİYASETÇİLERE İHTİYAÇ VAR”

Kıbrıs sorunu çözülmediği ve Kıbrıs’ın kuzeyi uluslararası hukukun içine girmediği müddetçe ülkenin ‘kumar baronlarının, uyuşturucu kaçakçılarının, insan tacirlerinin fink attığı bir diyar’ olmaya devam edeceğine vurgu yapan Derya, “ülkenin içine saplandığı bu kirli ilişkiler yumağının çözülebilmesi için uluslararası hukuk sistemi içine girmemiz şarttır” dedi. Derya sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm ülke açısından kangren haline gelmiş bu durumun ortadan kalkması için sırtını yalnızca kendi halkına yaslayacak siyasetçilerin sayısını artırmamız gerekiyor”.

VİDEODAKİ KADIN GÖZALTINA ALINDI

Kuzey Kıbrıs Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersan Saner’e ait olduğu iddia edilen videoda yer alan kadın gözaltına alındı.

Kıbrıs Postası’nda yer alan habere göre, Saner’in ifadesi üzerine kadının yeri dün akşam saatlerinde Yeniboğaziçi köyünde tespit edildi ve polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kadının ‘özel hayatın gizliliğini ihlal ve ifşa’ suçlaması ile Mağusa Kaza Mahkemesinde hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.