Aydın’ın Kuşadası ilçesinde temizlik için girdikleri kanalizasyon terfi istasyonunda Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (ASKİ) çalışanı iki işçi metan gazı zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirirken iki işçi de yoğun bakıma alındı. Kuşadası’nda iki yıl önce meydana gelen benzer bir kazada 3 işçinin yaşamını yitirmiş olması ihmal iddialarını gündeme getirirken işçilerin maske ve oksijen tüpü olmadan kanalizasyona indiği ortaya çıktı.

2 işçinin yaşamını yitirdiği kaza dün saat 15.30 sıralarında ASKİ çalışanları Hasan Fıstıkçı, İsmail Tavas, Türkay Yağçıoğlu ve Abdulgani Arslan isimli 4 işçinin, Kuşadası sahil bandı üzerindeki Atatürk Bulvarı’nda bulunan kanalizasyon terfi istasyonuna temizlik için inmesiyle yaşandı. Kanalizasyon kuyusuna ilk olarak 39 yaşındaki İsmail Tavas'ın indiği ve metan gazından zehirlendiği belirlendi. Tavas’ın uzun süre çıkmaması üzerine mesai arkadaşı 50 yaşındaki Hasan Fıstıkçı, arkadaşını kontrol amacıyla kuyuya indi. Fıstıkçı da maruz kaldığı metan gazı nedeniyle zehirlendi.

Arkadaşlarının zehirlendiğini anlayan diğer işçiler Türkay Yağcıoğlu ve Abdulgani Arslan da yardım girişiminde bulundu. Ancak daha sonra yardım istediler. Olay yerine gelen, itfaiye, 112 ve AKUT ekipleri, iş makinelerinin de yardımıyla önce İsmail Tavas’ın, ardından da Hasan Fıstıkçı’nın cansız bedenlerine ulaştı. Ambulanslarla Kuşadası Devlet Hastanesi’ne kaldırılan iki işçinin de hayatını kaybettiği belirlendi. Gazdan etkilenen ve ambulansla Kuşadası Devlet Hastanesine kaldırılan Türkay Yağçıoğlu ve Abdulgani Arslan isimli diğer işçilerin ise yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor.

Kazada mesai arkadaşı İsmail Tavas ile birlikte hayatını kaybeden Hasan Fıstıkçı’nın 2 yıl önce meydana gelen benzer bir metan gazı faciasından yaralı olarak kurtulduğu ortaya çıktı. Kuşadası’nda 6 Temmuz 2013 tarihinde de metaz gazı faciası yaşamış, 3 belediye çalışanı hayatlarını kaybetmişti. Aynı kazada metan gazından etkilenerek, ağır yaralananlar arasında ise dünkü kazada hayatını kaybeden Hasan Fıstıkçı da bulunuyordu.

BASİT ÖNLEMLER BİLE ALINMIYOR

İki işçinin yaşamını yitirdiği bu kaza gündeme bir kez daha iş güvenliği konusunu getirdi. İş kazaları ve işçi ölümleri ile ilgili olarak sabıkası hayli kabarık olan Türkiye’de arıtma tesislerinde ve kanalizasyonlarda meydana gelen işçi ölümlerinin sayısı inşaat ve madenlerde yaşanan işçi ölümleri kadar fazla olmasa da son yıllarda bu sayı alınmayan basit önlemler nedeniyle giderek artıyor.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından hazırlanan ve 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Kanalizasyon-Atık Su Arıtma Tesislerinde Ölümlü İş Kazaları Değerlendirme Raporu, kimsenin girmek istemediği kanalizasyonlarda yaşamını yitiren işçilerle ilgili korkunç gerçeği gözler önüne seriyor. Rapora göre 2011-2014 yılları arasında Türkiye’de 32 işçi kanalizasyon ve arıtma tesislerinde yaşamını yitirdi. Raporda yer alan en çarpıcı nokta ise “Son 4 yılda arıtma tesisleri ve kanalizasyonlarda yaşanan ölümlü iş kazaları tek tek incelendiğinde alınacak basit önlemlerle bu kazaların önlenebileceği ve önceden öngörülebileceği acı bir gerçek olarak ortaya çıkıyor” cümlesiyle özetleniyor.

METAN GAZI ÖLÇÜM CİHAZI YOK

Raporda, kanalizasyon ve arıtma tesislerinde metan gazı zehirlenmesi sonucu meydana gelen işçi ölümlerinin temel nedeninin metan gazı ölçüm cihazının bulunmaması olduğu belirtiliyor.  Raporda “Arıtma tesislerinde meydana gelen iş kazaları incelendiğinde metan gazı ölçüm cihazlarının olmadığı veya kullanılmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu tesislerde biriken metan gazı bu nedenle fark edilmiyor ve işçiler atık su havuzları ve çukurlarında bakım veya diğer işlemleri yaparken bu metan gazı nedeniyle bilinçlerini kaybedip havuza veya zemine düşerek ölüyorlar”  ifadeleri yer alıyor. Kaza durumlarında uygulanacak acil durum planlarının bulunmayışı, kişisel koruyucu malzeme ve maskelerin kullanılmaması ve işçilerin iş güvenliği eğitiminden yoksun olmaları da işçi ölümlerinin nedeni olarak gösteriliyor.

MASKE VE OKSİJEN TÜPÜ ŞART

Raporda işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemler ise şu şekilde ifade ediliyor:

“Kanalizasyon sisteminin bakım ve tamiratlarını, yeterli eğitimi almış, uzman kişiler, gerekli önlemleri aldıktan sonra yapmalıdır. Kanalizasyon sistemi çalışma ortamı çok tehlikeli bir ortamdır. Gerekli eğitimleri almamış işçilerin kanalizayon sistemine sokulması cinayettir.

Kanalizasyonda çalışan işçiler metan/hidrojen sülfür gazlarını filtre eden maskeler takmadan, iş elbiseleri giymeden ve oksijen tüpü kullanmadan kanalizasyon sistemine inmemelidirler. Bunların tümünün kontrolü belediye idareleri tarafından düzenli yapılmalıdır.

(Demokrat Haber)