Kuşadası Körfezi'nde ilk kez bir Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası yumurtladı. Karaova Mahallesi'ndeki sahile caretta caretta’nın yumurta bıraktığını görenler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerine haber verdi. Ekipler, 81 yumurtayı dalgaların zarar vermemesi için başka bölgeye nakletti.

 

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, caretta caretta’nın yumurta bıraktığı yerin özenle açıldığını, yumurtaların doğal ortamına uygun olarak yeni yuvaya yerleştirildiğini belirterek, yuvanın etrafının telle çevrilerek koruma altına alındığını söyledi.

 

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ise Kuşadası bölgesinde ilk kez caretta caretta yuvası tespit edildiğini söyledi. Yuvanın denize çok yakın olması nedeniyle taşındığını kaydeden Prof. Dr. Kaska, ''Yumurtalar uygun şekilde taşındı. Toplam 81 yumurtanın 4-5'inin döllenmemiş olduğu görüldü. Çiftleşen kaplumbağalar 15 gün sonra yumurta yapar ve bir dişi bir sezonda 3-5 yuva yapar. Bu nedenle bu kaplumbağa tekrar bu kumsala gelirse bu kumsala ait olup olmadığı anlaşılabilir'' dedi.

 

Ahmet Emin HACISALİHOĞLU / KUŞADASI (AHT)