Mehmet Murat Yıldırım / Demokrat Haber

Kuşadası'nda emekçiler 1 Mayıs kutlaması için İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'nda toplandı. Kuşadası Kent Dayanışması tarafından tertip edilen kutlamada konuşan Eğitim-Sen Kuşadası Temsilcisi Fatih Özkaya, "İşçiler için insan onuruna yaraşır çalışma koşulları ve ücret istiyoruz" dedi.

kusadasi-1-mayis-

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kuşadası'nda da büyük bir coşkuyla kutlandı. Kortejler halinde İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'na gelen emekçiler hep bir ağızdan taleplerini dile getirdi. Kuşadası Kent Dayanışması'nın düzenlediği kutlama programı yapılan konuşmaların ardından yerini halk oyunu gösterilerine bıraktı. Coşkulu 1 Mayıs kutlaması Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde oluşturulan kardeşlik halayı ile son buldu.

kusadasi-1-mayis-2

"İNSAN ONURUNA YARAŞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ"

Kutlamada tüm bileşenler adına ortak metni Eğitim-Sen Kuşadası Temsilcisi Fatih Özkaya okudu. Temel tüketim ürünlerine yapılan zamların işçi sınıfını dar boğaza soktuğunu belirten Özkaya, "İşçiler için insan onuruna yaraşır çalışma koşulları ve ücret istiyoruz. Kamu emekçilerine kademeli olarak 3600-7200 ek göstergenin, emeklilikte yaşa takılanlara haklarının  verilmesini istiyoruz.  İş kazalarında Avrupa’da birinci, Dünya’da ikinciyiz. Biliyoruz ki bunlar iş kazası değil  cinayettir. Soma’yı unutmadık, başka Soma’lar olmasın" dedi.

kusadasi-1-mayis-6

"BİZ KAZANACAĞIZ"

Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkının ortadan kaldırıldığını ifade eden Özkaya, "KHK’lar ve geçici 35. Madde eliyle on binlerce kamu emekçisi hukuksuzca ihraç ediliyor. Sendikalı oldukları için binlerce işçi işten çıkarılıyor. Kamu Emekçilerinin ise 4688 Sayılı Sahte Sendika yasası ile eli kolu bağlanıyor. İktidara bağlı yandaş sendikacılığın egemen hale getirilmesi ile Kamu Emekçileri açlık ve sefalet ücretlerine mahkum ediliyor. Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin, ülkemizin  gençlerinin umudunun olduğu,  ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere, gençlere yıkılmadığı,  çalışanların, emekçilerin, gençlerin insanca yaşayacağı bir gelecek istiyoruz. OHAL uygulayıcıları gidecek, birleşerek biz kazanacağız" diye konuştu.

kusadasi-1-mayis-7

"KÜRT SORUNU ÇÖZÜMSÜZ BIRAKILIYOR"

Hükümetin toplumsal sorunları kullanarak ötekileştirici politikalarla ülkeyi bir kaosun içine sürüklediğini belirten Özkaya, "Sınırlarımızdaki savaş ve işgaller ekmeğimizi küçülterek, işsizliğimizi ve ekonomik krizi büyütüyor, talanların yolunu açıyor. İnkarcı ve imhacı siyasetle barış imkanını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kürt sorunu politik fayda sağlaması amacı ile çözümsüz bırakılırken, etnik ve mezhepsel ayrıştırmalar körüklenerek, sürekli ötekiler oluşturulmaya çalışılıyor" dedi.

kusadasi-1-mayis-4

"İNCİR VE ZEYTİN HAYATTIR"

İktidarın rant politikalarının birçok doğal güzelliği talan ettiğini belirten Özkaya, "Uzun ve sağlıklı ömürlerin yaşandığı, dağlarından yağ, ovalarından bal akan efeler diyarının, havasının zehirlenmesine, sokaklarının çürük yumurta kokmasına, hayat ağacı olan zeytinlerin, şifa ağacı olan incirlerin katledilmesine asla izin veremeyeceğiz. İncir ve zeytin hayattır, hayatıma dokunma" ifadelerini kullandı.