Manavgat Nehri’nin Akdeniz’le buluştuğu noktaya dökülen çöp yığınları, çevrecilerin tepkisini çekti. 

Keşif için bölgeye gittiği sırada gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşayan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, video çekerek sosyal medyada yaptığı paylaşımda olayın faillerine tepki gösterdi. 

Çöplerin bölgeye dökülmesinden kimin sorumlu olduğu henüz netlik kazanmadı ancak yığınların içinde yakınlardaki bir otelin logosunu taşıyan buklet malzemeleri, çöpleri otelin dökmüş olabileceği konusunda soru işareti yarattı. 

Tepkilerin ardından Manavgat’ta kuş cenneti olarak bilinen nehir ağzına jandarma ekipleri inceleme yapmak üzere bölgeye ulaştı. Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.       

NEHRİN AĞZINA ÇÖP DÖKÜLMÜŞ

Bölgede her yıl kamp kurup kuş gözlemleri yapan ekipten Emin Yoğurtçuoğlu, paylaştığı videoya şu notu düştü: “Doğanın en cömert davrandığı bölgelerden biri olan Manavgat Nehri’nin ağzında gördüğüm manzarayı gerçekten aklım almıyor. Nehir yatağındaki sazlıkların arası çöplerle dolu. Bu nasıl olabilir? Böylesine özellikli bir yere nasıl çöp yığınları boşaltılabilir?”

Yoğurtçuoğlu, çöp görüntülerini paylaştıktan 2 saat sonra şu mesajı yayınladı: "Türkiye’de çevre sorunları maalesef duyarlı insanların gösterdikleri tepkiler üzerine çözülüyor. Twitter’da yaptığım paylaşımdan sonra çöplerin sahibi hemen bulundu. Bölgeyi çöplüğe dönüştüren, nehir ağzına çok yakın bir otelmiş. Neden kuralına uygun olarak götürüp çöp toplama alanına atmadıklarını çok merak ediyorum." 

'ÇÖP DÖKMEK İÇİN BİLEREK SEÇMİŞLER'

Kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun da "Çöp yığınındaki terlik, bardak, buklet ürünleri gibi materyallerin üzerindeki logolardan anladığımız kadarıyla bu çöpler bölgeye çok yakın bir otele ait. Çöp dökmek için bilerek kuş cenneti doğal bir alanı seçmişler. Bu, çok sık rastladığımız son derece üzücü bir durum" paylaşımında bulundu.

OTELDEN AÇIKLAMA

Bu arada çöplerden sorumlu olduğu iddia edilen otel tarafından yapılan açıklamada, “Twitter’a yansıyan görüntülerle otelimizin yan yana getirilmesi bizleri derinden üzmüştür. Çöplerin içinde logomuzu taşıyan malzemeler var. Ancak çöpleri biz dökmedik. Üzerinde ismimiz yazdığından çöpleri toplayacağız. Bilmenizi isteriz ki otelimizde oluşan atıklar her akşam Manavgat Belediyesi’nin araçları tarafından toplanmaktadır. Belediyenin araçları dışında izinli dahi olsa herhangi bir bölgeye kendi bölgemizdeki atıkları taşıma operasyonumuz bulunmamaktadır. Konunun takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz” denildi.

BELEDİYE BAŞKANI: GEREKLİ İŞLEM YAPILACAK

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise söz konusu olayla ilgili tespit için bölgeye ekip gönderdiğini söyledi. Çöpleri bölgeye kimin döktüğünün tespit edileceğini belirten Sözen, inceleme neticesinde gerekli işlemin yapılacağını ifade etti. Manavgat Nehri’nin geçtiği bölgenin yaklaşık 7 bin dönümlük bir alan olduğunu belirten Sözen, “Burada belediyenin, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ve Milli Emlak Müdürlüğü’nün arazileri var, özel mülkiyetler var. Kontrolü çok mümkün olmayan, çok geniş bir havza” dedi.

'30 YIL BOYUNCA ÇÖP DÖKÜLMÜŞ'

Sözen, bölgeyle ilgili şöyle bilgi verdi: "Biz göreve gelmeden önce oraya belki 30 yıl boyunca çöp dökülmüş. Ben göreve gelince Manavgat’ın geleceği için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu bölgeyi tamamen boşalttık. Bu benim 4 yılımı aldı, o çöplerin büyük ölçekte taşınmasını sağladım. Üzerine malzeme getirtip döktürdüm. Orada Manavgat Kaymakamlığı’nın uhdesinde jandarma ekiplerinin kontrol etmesi gereken kum çalma olayları yaşanıyor. Kum hırsızları nedeniyle devasa çukurlar oluşuyor. Biz o çukurları kapatabilmek adına inşaat molozları getirip döküyoruz." 

'SON OLAYI YENİ DUYDUM'

Bölgede daha önce de kuş gözlemcilerinin gündeme getirdiği bir sorunu tespit edip çözümü için ekibine talimat verdiğini söyleyen Sözen, “Belediyemize ait süpürge araçlarımızın yolun tozunu o bölgeye attıklarını paylaştılar. Ben bunu araştırdım. Hakikaten birkaç kere tozu dökmüşler. Kuş gözlemcilerinin paylaşımını dikkate alıp toz dökülmemesi konusunda arkadaşlarımı uyardım. Kuş gözlemcilerine de ulaştım. Ekibime talimat verdiğimi, bu bağlamda da olsa bir dökümün olmayacağını söyledim, teşekkür ettiler. O gün bugündür bir sıkıntı yaşanmadı. Bu son olayı yeni duyuyorum, araştıracağım. Ortada doğaya zarar veren, yanlış bir uygulama varsa gereğini yaparız” dedi.