Serdar Korucu / Radikal

Kökleri pagan inanışlara dayanan Rum toplumunun Baklahorani Karnavalı, yarın kutlanacak. Karnavalın bu sene başlangıç noktası ise Pangaltı metro istasyonu olacak. 2009 yılında yeniden canlanan, İstanbul Rumlarının Mesih İsa’nın dirildiği gün olan Paskalya Pazarı’na 40 gün kala başlayan ‘Sarakosti’ yani ‘Büyük Oruç’ öncesi yaptığı Baklahorani Karnavalı bu yıl 3 Mart’ta gerçekleşecek.

2009'DAN BERİ BEŞİNCİ KEZ

Osmanlı döneminde renkli sokak yürüyüşleri ve partiler eşliğinde kutlanan Baklahorani, İsmet İnönü’nün güvenlik gerekçeleri ile yasaklamasının ardından 1941’den itibaren sadece cemaat okullarında, dernek ve vakıf binalarında dört duvar arasında kutlanmaya başlamıştı.

Yunanca ‘Apokries’ yani ‘etten soyutlanma’ olarak adlandırılan, ‘Baklahorani’ adının ise bakladan yapılan zeytinyağlı favanın günün başlıca mezesi olmasından kaynaklandığı rivayet edilen eğlencenin kökleri pagan geleneklerine uzanıyor. Kadınların ve erkeklerin kostümler giyerek sosyal rollerini değiştirdiği, maskeler takıp dans ettiği, aşk ve şarap üzerine şarkıların söylendiği karnaval, 2009 yılından bu yana beşinci kez Kurtuluş’ta düzenlenecek Baklahorani’nin kapıları Rum nüfusunun yanı sıra herkese açık olacak.

‘Kathara Deftera’ yani ‘temiz pazartesi’ olarak adlandırılan karnaval gününde 19.00’da Pangaltı metro istasyonunda buluşacak topluluk 21.00’de ise Şişli Belediyesi Kültür Merkezi ’nde bir araya gelecek. Zekiye Yürekli, Yedirenk Müzik Grubu, Karambola, Ötekiler ve Hakan Yeşilyurt’un yer alacağı karnavala Yunanistan’dan da Dimitri Busunis ve Mikko Papadopulos katılacak.