Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye'de siyasi sürecin başarılı bir şekilde yeniden başlatılması için Kürt temsilcilerinin katılımının gerekli olduğunu söyledi.

Sputnik'in sorularını yanıtlayan Gatilov, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın BM Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen yetkilerini kullanmak ve en kısa sürede geniş katılımlı siyasi süreci başlatmak zorunda olduğunu ifade etti.

Suriye'deki Kürt faktörüne dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Kürtlerin katılımı olmadan siyasi süreci başarı bir şekilde yeniden başlatmayı düşünmek zor. Kürtler Suriye topraklarının önemli bir bölümünü kontrol altında tutan askeri ve siyasi güç, aynı zamanda terörle mücadelede aktif olarak yer alıyor. Kürtlerin masada olmaması halinde, Suriye'deki anayasal düzenin geleceğiyle ilgili nihai kararlar almanın mümkün olmayacak" dedi.

Öte yandan Gatilov, BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'dan Suriyeli taraflar arasındaki müzakereler için en kısa süre içinde ve herhangi bir ön koşul öne sürmeden çağrı yapmasını beklediklerini söyledi.