Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu’nun içinde bulunduğu 21 Şubat Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda açıklama yapan Komisyon Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürtçe'nin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle 22 Şubat günü imza kampanyası başlatacaklarını ve hedeflerinin 1 milyon imza olduğunu söyledi.

‘KÜRTÇE YASAL STATÜYE SAHİP OLMALI’

“Dilimiz varlığımızdır, dilimiz kimliğimizdir, dilimiz onurumuzdur” diyen Cizîrî, iktidarların zor siyasetleri sonucu Kürt halkının kendi anadilinden mahrum bırakıldığını söyledi.

Cizîrî, “Coğrafyamızda egemen siyaset Kürtleri ve dillerini ortadan kaldırmak istiyor. Bu yanlış politika Kürtleri dil ve kültür olarak yok etmek istiyor, ama bu tutum asla demokratik ve insancıl bir tutum olamaz. Bu tutum aynı zamanda eşitlik fikrine de aykırıdır. Bu yanlış politika bir an önce durdurulmalı ve Kürtlerin dil ve kimlik hakları tanınmalıdır. Kürt dili resmi bir yasal statüye sahip olmalı, Kürt dili eğitim dili olmalıdır” dedi.

KAMPANYA HEM FİZİKİ HEM DİJİTAL İMZA İLE YÜRÜTÜLECEK

Cizîrî, kampanyaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Kampanyamız iki ayak üzerinde devam edecektir. Bu ayaklardan biri sokaklarda halkımıza ulaştıracağımız fiziki imzalardır. Diğeri ise dijital imzadır. Yüz yüze imza formuna ulaşma imkânı olmayan Kürtler için ve Kürt olmayıp insani değerlerini yitirmeyen, yüz yıldır süren bu utanca son vermek isteyenler için hazırlanmıştır. Bu kampanya her ne kadar Kürt Dil Platformu ve Kürt Dili ve Kültür Ağı adı altında başlatılmış olsa da, temelde bütün Kürtlerin kampanyasıdır. Siyasi görüşlerimiz, partilerimiz, yaşama bakışımız farklı olsa da dilimiz ortaktır, bu kampanya da Kürt dili kampanyasıdır. Sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, aydınlara ve dil için emek vermiş tüm insanlığadır, bu her şeyden önce sizin kampanyanızdır, dilimiz içindir. Bu kampanyanın etrafında toplanalım, kampanyamızı birlikte büyütelim ve hedefine ulaştıralım. Gelin birlikte Kürtlerin yüzyıllardır büyüttüğü umutları dil hakları ile taçlandıralım. ”

‘HER İMZA DEĞERLİDİR’

Tüm Kürtlere çağrı yaptıklarını ifade eden Cizîrî, “Hep birlikte bu taleplere sahip çıkalım, kampanyaya gönülden katılalım, kampanyamızı milyonlarca imza toplayarak hedefe ulaştıralım. Kampanyamız için her imza değerlidir, bir tavırdır, bir sözdür ve özgün ağırlığa sahiptir. Bu kampanyada ne kadar çok imza toplarsak, hak-bilmezlere karşı Kürt halkının iradesi ve talepleri güçlenecektir ve sesi dünyanın her yerine daha da güçlü bir şekilde duyulacaktır. Bu nedenlerden dolayı imzalarımızla bir çığlığı dünyaya yayılalım. Artık bütün dünya bilsin ki Kürt halkı tek bir ses ile şunu söylüyor: Kürtçe resmi dil olsun, Kürtçe eğitim dili olsun” dedi.

Kaynak: Duvar