Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsünce yapılan Kürt Dili ve Kültürü ile Süryani Dili ve Kültürü Yüksek Lisans Sınavı'na 2 bin 430 kişi girdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım makamında düzenlediği basın toplantısında 4 ayrı merkezde yapılan sınav hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Prof. Dr. Yıldırım, üniversite bünyesinde tezli programa 20, tezsiz programa 250 adayı almak için açılan sınava 2 bin 430 kişinin başvurduğunu belirtti.

Adayların gramer, imla ve edebiyat bilgilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşan ve her soru için 1,5 dakika süre tanınan bu sınavın ÖSYM İl Koordinatörlüğü denetiminde merkezi olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:

"Optik okuma neticesinde adaylarımızın aldığı puanlar bir iki gün içerisinde sitemizde ilan edilecek. Adaylarımıza gönderilecek merkezi sınav sonuç belgesinde puanıyla birlikte doğru ve yanlış cevap sayısı da belirtilecektir. Bu sınavda bir tek adayın bile 'benim hakkımı yediler' veya 'falanca kişi hakkı olmadığı halde kazandı' demesinin imkanı yoktur. Aksi takdirde ben ve ekibim istifa etmeye hazırız."

Yüksek lisans ve doktora yapmak amacıyla YÖK'ün çeşitli bölüm ve anabilim dalları için tahsis ettiği ÖYP Araştırma Kadrosunu Türkiye'de ilk kez bir Kürt dili bölümüne verildiğini hatırlatan Yıldırım, bu sayede Kürt dilindeki kadro sayısının 20'den 30'a çıktığını bildirdi.

Kürdoloji birimine yabancı uyrukluların ilgisinin had safhada olduğunu belirten Yıldırım, "Bu dönem açtığımız Tezli Kürtçe Yüksek Lisans Programına Kürtçe'nin değişik lehçelerini konuşan 30 yabancı uyruklu başvurmuştur. Sınava giren bu adaylar mülakata da alınacak ve en başarılı olan 5 kişi programa dahil edilecektir" dedi.

Ders kitabı hazırlama çalışmalarına da değinen ve bu yıl 6'ncı sınıflar için hem Kurmancî hem de Zazakî olarak hazırladıkları kitabı bakanlığa teslim edeceklerini kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki yıl da 7. ve 8. sınıfların ders kitaplarını hazırlayıp zamanından önce teslim edeceğiz. Bu ders kitaplarını okutmak için bakanlığın ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte öğretmen adayını yetiştirmek için açtığımız yüksek lisans programına müracaat eden bin 528 aday arasından sınavla 500 adayı seçtik, bir yıl boyunca eğittik ve görkemli bir törenle mezun ettik. Bu adaylarımız haklı olarak atanmayı bekliyorlar. Adaylarımızın atanma problemi yaşamaması ve ders ücreti gibi komik bir istihdam formülüne layık görülmemesi gerekir. Aksi takdirde seçmeli ders için atılan bu adım güdük kalacak, niyetler sorgulanacak, tepkiler gösterilecek ve talep sıfıra inecek. Bakanlığımızın bizi hayal kırıklığına uğratmamasını ve bize, adaylarımıza ve kamuoyuna müjdeli bir haberi bir an önce vermesini bekliyoruz."

SÜRYANİCE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Prof. Dr. Yıldırım, Kürtçe'nin yanı sıra Süryanice için de çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'de ilk Süryanice yüksek lisans programını açtıklarını ve Süryanice anadille eğitim için ilk öğretmen adaylarını sınava aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle dedi:

"Büyük zorluklarla da olsa nitelikli ve kadrolu beş öğretim elemanını istihdam etmeyi tamamlamakla birlikte Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalında açtığımız tezli yüksek lisans programına 30 kadar yerli ve yabancı aday müracaat etmiştir. Yaptığımız yazılı sınavı kazanan adaylarımızı mülakata da alıp en başarılı 12 kişiyi bir yıl sürecek ders aşamasında sıkı bir eğitime tabi tutacağız. Bu adaylar ikinci yıl da Süryani Dili ve Kültürü ile ilgili alanlarda tez hazırlayıp mezun olacaklar ve Süryanice'nin resmi veya özel okullarda anadil olarak kullanılmasının belki de ilk uygulayıcıları olacaklar. Her yıl eylül ve şubat olmak üzere 20 yüksek lisans öğrencisi alma hakkımız vardır. Bu hakkımızı Süryanice'nin eğitimde kullanılması yolunda kullanacağız."

Bir ülkedeki halklar arasında kardeşliği tesis etmenin yolunun o halkların konuştuğu diller arasında kardeşliği tesis etmekten geçtiğini de belirten Yıldırım, sözlerine şöyle tamamladı:

"Bu açıdan bakıldığında Mezopotamya'nın kadim halklarından biri olan Süryanilerin kilisenin dört duvarı arasına sıkıştırılan dilleri Süryanice'yi, bir eğitim ve öğretim dili, akademik bir dil haline getirmek için 3 yıldır uğraşıyorduk. Zira kendisinden sonraki tüm peygamberlerin babası sayılan hazreti İbrahim'in Fırat Nehri'ni geçmeyinceye kadar konuştuğu dil olan Süryanice'yi ihmal etmek aslında hem hazreti İbrahim'in hatırasına hem büyük çoğunluğu Ortadoğu ve Mezopotamya diyarlarında gönderilen öbür peygamberlerin hatırasına hem de bölük pörçük de olsa yaşamlarını sürdüren Süryani vatandaşlarımıza hakaret ve saygısızlıktır." (Star)