Siyasi Partiler Kanunu'nun "yasak fiillere" ilişkin bölümündeki "Türkçeden başka bir kullanılmaz" hükmü kaldırıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Siyasi Partiler Kanunu'na ilişkin aldığı kararlar dün yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre; bugünden itibaren siyasi partilerin kongre, kurultay ve toplantılarında istenen dil konuşulabilecek. Ayrıca Türkçeden başka bir dilde pankart asılabilecek, parti tüzükleri dahi istenen dilde hazırlanabilecek.

Süreç, BDP Özalp İlçe Başkanlığı'nın 6 Ocak 2011'de parti binası önünde yaptığı Kürtçe açıklamalar ile asılan Kürtçe pankartlara açılan davanın ardından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusuyla başladı.

"ANAYASA'YA AYKIRI"

Taraf'tan Arzu Yıldız'ın haberine göre; başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi heyeti, oy çokluğu ile Siyasi Partiler Kanunu'ndaki, Türkçe dışındaki bir dilin kullanımını yasaklayan ibarenin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

Kararda ayrıca, söz konusu uygulamanın Resmî Gazete 'de yayımlandığı tarih olan 5 Temmuz 2012'den altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Altı aylık sürenin dün dolmasıyla karar geçerlilik kazandı.

BİRÇOK SORUŞTURMA DÜŞTÜ

Türkiye'nin birçok adliyesinde incelemesi süren, Kürtçe pankart asma ve konuşma gibi şikâyetler de bu sürecin dün başlamasıyla geçerliliğini yitirdi. Başsavcılıklar söz konusu kararın yürürlüğe girdiğini diğer savcılara aktardı ve konuya ilişkin soruşturmalar yürütülürken, Siyasi Partiler Kanunu'nun dördüncü bölümünün dikkate alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

Savcılıklarda bekleyen dosyaların tamamı Anayasa Mahkemesi kararına dayandırılarak, takipsizlikle neticelenecek.