Kürtçe savunma talebinin reddeden mahkemeler artık duruşmalarda Kürtçe konuşmayı da yasakladı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın Kürtçe konuşma talebini reddetti. Mahkeme başkanı karara muhalefet şerhi koydu.

İSTANBUL- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “Mahkemede Kürtçe konuşulamaz” diyerek tartışma yaratacak bir karara imza attı. Karara, mahkeme başkanı “Bu ülkede Kürtler var ve Kürtçe konuşuyorlar” diyerek şerh koydu.

Balıkesir Üniversitesi 1. Sınıf öğrencisi Emrah Bana’nın, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada Kocaeli 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Bana'nın avukatı Fırat Aydınkaya'da yer aldı.

MAHKEMEDE KÜRTÇE KONUŞULAMAZMIŞ

Bana, tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapmak istediğini belirtti. Duruşma hakimler ve savcı arasında Kürtçe savunma ve konuşma tartışmasına dönüştü. Mahkeme ara kararla talebi reddetti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şeref Akçay, Bana’ya, Kürtçe konuşabileceğini belirtti ancak savunmasını Türkçe yapmasını istedi.

Başkanın bu isteğine Savcı, "İyi derecede Türkçe bilen sanığın gerekmediği halde Kürtçe savunma yapmasına yasal olarak müsaade etme imkanı bulunmadığı" gerekçesiyle itiraz etti.

İkinci ara kararla mahkemenin iki üye hakimi, "Mahkemede Kürtçe'de konuşulamaz" kararı aldı. Mahkeme kararında sanık Bana'nın Kürtçe savunma talebinin reddine ilişkin kararı hatırlatarak, Kürtçe konuşma talebinin de reddine karar verdi.

HAKİM YASAL BİR DAYANAĞI YOK

Türkiye'de Kürtlerin yaşadığını ve Kürtçe konuştuklarını hatırlatan Mahkeme Başkanı Şeref Akçay ise karara muhalefet şerhi koydu.
Kürtlerin mahkemelerde Kürtçe konuşmasına engel herhangi bir yasaklayıcı maddenin bulunmadığına dikkat çeken Mahkeme Başkanı "Bir kişiyle Kürtçe konuşup daha sonra bunları mahkemeye Türkçe anlatmasını ve savunmasını, böyle yapmasını söylemenin savunma kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle Kürtçe konuşmasını yasaklamanın yasal bir dayanağı bulunmuyor" dedi.

'BU KARARLA KÜRTÇE KONUŞAMAYACAĞIZ'

Av. Fırat Aydınkaya, mahkemenin bu kararıyla Kürtçe savunmasının ardından Kürtçe konuşmayı da yasakladığını söyledi. Aydınkaya "Eski kanunlarda Kürtçe'nin 'Yasak' bir dil olduğu belirtiliyordu. Ancak şimdi yasalarda böyle bir ibare yok. Ancak mahkeme bu kararıyla yasaklamış oldu. Bu kararla mahkemelerde artık Kürtçe konuşamayacağız" dedi.

ETHA