Mersin Üniversitesi'nde bir etkinliğe katılan 16 öğrenci hakkında Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekerek "örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Mersin Üniversitesi'nde Kasım 2013'te düzenlenen bir etkinliğe katılan 16 öğrenci hakkında 2015 yılında Cumhuriyet Savcısı Tamer Bayraktar tarafından başlatılan soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı.  

İddianame Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Öğrencilerin düzenlediği etkinliği örgütsel etkinlik olarak değerlendiren savcı, öğrencilerin şarkılar eşliğinde halay çekmesini ise "örgüt propagandası" olduğunu öne sürdü.  

"'Ha gerilla ve Gevere Gevere' isimli örgütsel içerikli marşları grup ile birlikte söyleyerek halay çektiğinin tespit edildiği" ifadelerinin yer aldığı iddianamede savcı, her bir öğrenci için "örgüt propagandası" iddiasıyla 10 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istedi.  

Davanın ilk duruşması 3 Ekim 2016 tarihinde görülecek.  

Aynı mahkeme halay çekenlere ceza vermişti. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Erdemli'de pikniğe giden 5 kişiye, halay çektikleri için "örgüt propagandası" suçlaması ile 2'şer yıl hapis cezası vermişti.

Mahkeme gerekçeli kararında ise, "Açık alanda halay çekmenin orada bulunanları kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelik taşıdığı" yorumunu yapmıştı.

(Kaynak: DİHA)