Koma Gulên Xerzan solisti Çiya Şenses, son zamanlarda Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarına yoğun bir baskının olduğunu ifade ederek, polislerin gözaltında kendisine “Sizin yaşama koşulunuz yok. Kürtçe şarkı söylemeniz bile bizim için terör propagandasıdır” dediğini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Çiya Şenses, 18 Haziran’da sabah erken saatlerde İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan evinde yapılan baskınla “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle gözaltına alındı. Şenses’in gözaltına alınmasına gerekçe olarak 2018 Newroz’unda Elazığ ve Ankara’da HDP ve çeşitli sendikalarca düzenlenen kimi etkinliklerde seslendirdiği ezgiler gösterildi.

18 Haziran sabahı kendilerini TEM olarak tanıtan polislerin evine baskın düzenlediğini belirten Şenses, kaba kuvvet kullanmaya çalıştıklarında karşı çıktığını söyledi. Şenses, “Beni karakola götürdüler. Benimle karakola gelmek isteyen aileme de izin verilmedi. Karakolda ifademi aldılar. 5 saat boyunca karakolda bekletildim. Savcılığa çıkarılmamı istediler. 2013 Newroz’unda söylediğim şarkıların şimdi iddianamelerde yer aldığını gördüm” dedi.

‘KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEMENİZ BİZİM İÇİN TERÖR PROPAGANDASIDIR’

Son zamanlarda MKM sanatçılarına davalar açıldığını belirten Şenses, kendilerine yönelik tehditkâr konuşmaların olduğunu söyleyerek polisin,  “Sizin yaşama koşulunuz yok. Kürtçe şarkı söylemeniz bile bizim için terör propagandasıdır” dediğini söyleyen Şenses, “Bu siyasi operasyondur. Bizi talimatlarla aldıklarını biliyoruz. Ankara’da çıktığım bir programda tekniği kapattılar. Sırf örgütlü sanatçılar olduğumuz için. Klasik kendi parçalarımızı okuduğumuzda ya da halkla birlikte okuduğumuz parçalara bile yasaklama getirmişler” dedi.

‘BÖYLE YAPARAK BİZLERİ KORKUTAMAZLAR’

Halkın duyarlı olmasını, sanatçı ve kurumlara destek vermesi gerektiğini dile getiren Şenses, “Bu operasyonlar; yok etme, asimile etme üzerine amaçlanmıştır. Bu operasyonlar sadece Kürtlere karşı yapılan politikalardır” ifadelerini dile getirdi.

“Bizler halkla birlikte hareket ediyoruz. MKM’de halkın acılarını, coşkularını bütün her şeyi ile birlikte sürdüren bir kurumdur. Kişi olarak da halkın içinden gelen sanatçılar olarak bize bu tür uygulamaları dayatıyorlar. ‘Serhildan Serê Çiya’ şarkısı TRT sanatçıları tarafından okunan bir şarkıdır. Onlara bir dava yok. Ama biz söylediğimiz için bize dava açıyorlar. Böyle yaparak bizleri korkutamazlar. Şimdiye kadar birçok bedel ödendi bu alanda. Biz kendi çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz korkacak sanatçı olmadığımızı kanıtlamışız. Nasıl hareket edeceğimizi, neler söyleyeceğimizi biliriz” diyen Şenses gittikleri her konserde birçok aramadan geçirildiklerini ifade etti.