Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG kapsamında 1 milyon 57 bin öğrencinin A grubundaki 15 tercihinden birine yerleştiğini, imam hatipleri seçen 359 bin öğrenciden 159 bininin kayıt yaptırdığını açıkladı.

Avcı gayrimüslim öğrencilerin imam hatip liselerine kayıtları hakkında da konuştu ve nakiller sırasında düzeltmelerin yapılacağını söyledi. 

Atama bekleyen Kürtçe öğretmenlerin durumuna ilişkin 'Bu yıl Kürtçe bilen, kürtçe eğitim veren öğretmenler de atanacak' diyen avcı açlık grevinde olan kürtçe öğretmenlere seslendi.

Bakan Avcı ayrıca, imam hatipleri birinci sırarda tercih edenlerin sayısının 93 bin 979 olduğunu, bunlardan 54 bininin yerleştiğini söyledi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geciş (TEOG) sistemi kapsamında istemediği liselere yerleşen öğrencilerin nakil başvurularında ikinci haftaya gelindi.

TEOG yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra gayrimüslimlerle birlikte istemediği halde imam hatip liselerine yerleştirilen öğrenciler olduğu ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı bir televizyon programında TEOG yerleştirmeleriyle ilgili yaşanan sorunlar hakkında açıklama yaptı.

Öncelikle, istemediği halde imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin durumu hakkında bilgi veren Avcı’nın açıklamalarından satır başladı şöyle:

"1 milyon 57 bin öğrenci 15 tercihinden birine, yarıdan fazlası da B grubu tercihine, 550 bin öğrenci ilk üç tercihinden birine yerleşti. 134 bin öğrenci de tercih yapmadı. Bunlar sistem tarafından otomatik olarak yerleştirildi.

Tercih yapmayanlardan Musevi ortaokulunu bitirip, lisede de azınlık okuluna gideceği için, sisteme girmeyi başaramadığı için, kodlama hatası yaptığı için tercih yapmayanlar var. Bunları otomatik olarak yerleştirmek zorundayız. Bu sistem nakillerde düzelecek.

Eylül ayı sonuna kadar nakilleri açık tutuyoruz. Cuma günleri boş kontenjan olan okulları açıklıyoruz. Öğrenciler tercih yaparak bu kontenjanlara nakledilebilsin diye. Bir okula boş kontenjandan fazla öğrenci yerleşirse puan üstünlüğüne göre sıralıyoruz.
İlk hafta çocuklar kontenjanları göremediler. Çünkü özel okullara kayıtlar başlamamıştı. Bu öğrencilerin 70-100 arasında özel okula gidecek olanlar var. Geçen hafta 13 binden fazla öğrenci özel okula geçti. Önümüzdeki haftalarda bu sayı artacak. Açık lise de 100 bine yakın tercih ediliyor." 

'KÜRTÇE ÖĞRETMEN ADAYLARI AÇ KALMASIN'

Atamalar konusunda verilen sözlerin tutulmadığı için açlık grevine başlayan Kürtçe öğretmenlerinin atamaları hakkında da konuşan Avcı şunları söyledi:

"Bu yıl Kürtçe bilen, kürtçe eğitim veren öğretmenler de atanacak. Hatta bir kısmının norm kadrosunu tespit ettik. Kırmançi ve Zazaki öğretmenleri için kadro oluşturuyoruz açıklamalarımız oldu. Buna rağmen açlık grevi yapan öğrenciler varmış. Boşu boşuna aç kalmaya gerek yok. Bu sene kaç öğrencinin hangi dersi seçtiğine bakalım.

Okullar açılmadan kaç öğrencinin bu dersi seçtiğini bilmiyoruz ama geçen seneki verilere bakarak, belli okularda norm kadro oluşturduk, onlara atama yapacağız. Kürtçe öğretmenlerinin bir okulda haftada iki saat dersi oluyor. Bu nedenle yakın çevredeki başka okullarda da derse girebilecekler."