Okulda Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencilerin öğretmenlerinin şikayetiyle gözaltına alınması Meclis gündemine taşındı.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, 14 yaşındaki öğrencilerin 'Terör örgütü propagandası' ile suçlanmasını Milli Eğitim Bakanı'na sordu.

İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Botan şu sorulara cevap istedi:

1- Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Y.B. ve 5 sınıf arkadaşının gözaltına alınmasının hukuki gerekçesi nedir?

2- Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yaşları 14 olan birinci sınıf öğrencilerinin “Terör örgütü propagandası” ile itham edilip yetişkin hukukuna tabi tutulması doğru mudur?

3- Öğrencilerin eğitim süreçlerinin devamlılığı ve psikolojik durumları hesaba katılmadan öğrencileri şikayet eden okul yönetimi hakkında herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Öğrencilerin psikolojik sorunlar nedeniyle okula gitmedikleri ve gidenlerinse dışlandıkları bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu konuda ne tür tedbirler alınmıştır?

5- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkı dinlemek, Kürtçe şarkılarla halay çekmek yasak mıdır?

6- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Kürtçe konuşmanın ve Kürtçe şarkı dinlemenin hâlâ normal karşılanmamasının sebebi nedir?

7- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda başta Kürtler olmak üzere diğer halklara yönelik ayrımcılık, ırkçılık ve ötekileştirmenin önüne geçebilmek için alınan tedbirler nelerdir?

Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Y.B. ve 5 sınıf arkadaşı hakkında Kürtçe müzik dinleyip halay çektikleri gerekçesiyle okul yönetimi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Bunun üzerine Y.B. ile 5 arkadaşı gözaltına alınarak “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla adliyeye sevk edilmişlerdi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan öğrencilerin, olayların etkisiyle psikolojik sorunlar yaşadıkları için okula gitmedikleri ve okula giden öğrencilerin ise arkadaşları tarafından dışlandıkları kamuoyuna yansımıştı.