Sosyal medya hesabında Kürtçe müzik videosu paylaştığı için yargılanan Yusuf Güneş’e ilk duruşmada 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. 

2021 yılında 3 ayrı tarihte sanal medyada paylaşım yapan Güneş hakkında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Güneş, 4 Nisan 2022’de İstanbul’da gözaltına alındı.

Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan Güneş, daha sonra Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade vermek üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne götürüldü.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade veren Güneş, suçlamaları reddetti. Güneş hakkında 15 Nisan’da “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı. İddianame, Elazığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

KÜRTÇE MÜZİK PAYLAŞIMINA SORUŞTURMA

Mahkeme, Güneş’in İstanbul’da yaşadığını belirterek, dosyaya “yetkisizlik kararı” verdi. Kararın ardından iddianame İstanbul 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bugün görülen ilk duruşmaya Güneş, avukatı olmadığı için tek katıldı.

Güneş, paylaşımları kendisinin yaptığını ve Zaza olduğu için Kirmancî bilmediğini, şarkı içeriklerinde ne tür ifadelerin yer aldığına dair bilgi sahibi olmadığını ve videoda şarkı söylemediğini ifade etti.

Güneş’in beyanını bitirmesinin ardından mahkemenin, “PKK sempatizanı mısın?” diye sorması dikkat çekti. Söz verilen iddia makamı, esas hakkında mütalaasının hazır olduğunu paylaştı. İddia makamı, Güneş’in sanal medyadaki paylaşımlarına işaret ederek, paylaşımlarda Güneş’in paylaştığı ve kendisinin de içinde yer aldığı videolarda “örgüt propagandası” yapıldığını iddia etti.

Şarkıların içeriğini de paylaşan iddia makamı, Güneş’in 21 Haziran, 14, Eylül ve 27 Kasım 2021’de paylaştığı şarkılarda, “Akın akın geldiler, Zagros’un yolcuları geldiler” ile “Zana Andok’un yol arkadaşı, Şeyh Said’in torunları” şeklindeki ifadelerin yer aldığını bunun yanı sıra “Apo apo apê me” şeklinde ifadelerin yer aldığı şarkıda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın PKK ile Kürt halkının lideri, önderi olduğu ifadelerinin yer aldığı ve bu şarkıların övücü nitelikte olduğunu belirterek, bu nedeniyle ceza talebinde bulundu.

MAHKEME CEZA VERDİ

Güneş, ceza talepli mütalaaya karşı çıktı. Ara kararını oluşturan mahkeme, Güneş’e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, Güneş hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma olmadığını aktararak, verilen cezanın “Hükmün Açıklanıp Geri Bırakılması (HAGB)”uygulamasıyla cezanın ertelenmesine karar verdi. Mahkemenin Güneş’e HAGB uygulaması isteyip istememesini sormamasına rağmen bu yönde karar vermesi ise dikkat çekti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı