Kurgu, anlatım ve görsel biçimini yaratarak çizgiyle hikaye anlatılan Kürtçe çizgi dergisi “Zrîng” çıkıyor. Derginin editörü Karikatürist Doğan Güzel, kahvede oturan bir Kürdün karıştırıp oyalanacağı bir dil ve dergi çıkardıklarını söyledi.  
 
Lezgin Akdeniz'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre kendi kurgu, anlatım ve görsel biçimini yaratarak çizgi ile hikaye anlatılan Kürtçe çizgi dergisi “Zrîng” yayın hayatına başlıyor. Karikatürist Doğan Güzel’in editörlüğünü yaptığı dergi 32 sayfa ve aylık olarak yayınlanacak. İlk sayısı Ekim ayında çıkacak dergi, Kürtçe yayın alanında aynı zamanda bir ilk olacak. Çizerlerin karikatürlerinin de yer alacağı derginin Editörü Doğan Güzel, derginin ilk sayısını yayına hazırladıklarını söyledi. 
 
DİLİ KURMANCÎ VE KIRMANCKÎ
 
Kürt okuyucudan pozitif ayrıcalık beklediklerinin altını çizen Güzel, “Biz Kürtçe bir dergi çıkarıyoruz. Hem de Kurmancî ve Kirmanckî. Bir sürü insanının çizgi ve mizah okuyucusu olmasa bile sırf Kürtçe sevgisinden dolayı bize destek olacağını düşünüyoruz. Onlar bize böyle bir pozitif ayrımcılık yapacaklar ve biz de bu iyiliği karşılıksız bırakmayacağız. Eldekilere bakıyorum da hiç de kötü olmayan bir dergi olacak galiba” dedi. 
 
‘KÜRDÜN OYALANACAĞI BİR DERGİ’
 
Derginin Kürtçe diline katkıdan ziyade, dile karşı duyulan korkunun kırılmasında etki etmesini umduklarını belirten Güzel, “Kürtlerin Kürtçeye karşı duyduğu korkudan bahsediyorum. Zamanında heyecanla çıkan yayınları alıp üçüncü sayfada hevesi kırılan, gözü korkan okuyucudan. O arkadaşların işini kolaylaştırmak lazım. Kürtçeyi, sadece diline sevdalıların inatla olmaya, durmaya çalıştığı bir alan olmaktan çıkarmak lazım. Kahvede oturan bir Kürdün karıştırıp oyalanacağı bir dil ve dergiden bahsediyoruz. Kürdistan’da bahsediyoruz, kahve cenneti, her kahveci bir tane satın alıp kahvesine bıraksa sırtımız yere gelmez” dedi. 
 
‘İMKANSIZ GİBİ GÖZÜKMÜYOR’
 
Dergi yayıncılığının büyük paralarla yapılmadığını belirten Güzel, “Şöyle bir 5 binlik satışla ayakta kalabilecek bir plan yapmışsanız, bu rakamı da kendi Kürt dağıtım ağıyla yapmayı becerebiliyorsanız hayatta kalabiliyorsunuz. Bu da şu an imkansız gibi gözükmüyor” diye konuştu. 
 
‘BİZ DE BURADA VARIZ’
 
Uzun yıllardır Kürtçe dergicilik çalışmalarına ara verdiklerini anlatan Güzel, bu sefer yeni çizerler çıkarabilecek koşulları oluşturabilmeyi umduklarını belirterek, “Biz de burada varız artık” dedi.