Halk arasında kürtaj olarak bilinir. Tıbbi  olarak tam adı dilatasyon ve küretajdır.

Genellikle rahim ağzının buji adı verilen aletlerle yavaş yavaş genişletilerek rahim içerisinden doku alınması işlemidir. Her hastada rahim ağzının genişletilmesi gerekmeyebilir. Özellikle daha önce normal doğum yapmış kişilerde, genellikle bu tür genişletmeye gerek kalmamaktadır. Bu doku alınması için ucu keskin, küret adı verilen metal aletler ya da künt uçlu  pipet benzeri kanüllerle beraber vakum yöntemi kullanılabilir.

Özellikle anormal vajinal kanamanın tanısı ve tedavisi için kullanılabilir. Alınan dokular patolog tarafından mikroskop altında incelenir.

Ayrıca düşük yaptıktan sonra parça kalması ya da bebeğin anne karnında kalbinin durması halinde de yapılabilir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için de aynı yöntem kullanılabilir.

Muayenehane, poliklinik ya da hastane koşullarında yapılabilen bir işlemdir. İşlem sırasında lokal anestezi ya da sedasyon  (hastanın anestezi doktoru tarafından kısa süreli olarak uyutulması) uygulanabilir. Hastalar aynı gün günlük hayata dönebilir. Ancak özellikle sedasyon almış hastaların, aynı gün araba kullanmaması ya da dikkat gerektiren işler yapmaması gerekir.

İşlem sırasında oluşabilecek komplikasyonlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarında delinme gibi nadir görülen sorunlardır. Kürtaj sonrası çok nadiren rahim içinde yapışıklıklar oluşabilir ve buna Asherman Sendromu adı verilir. Bu durumda hasta adet göremeyebilir be gebe kalamaz. Tedavisi histeroskopi adı verilen basit bir cerrahi işlemle yapışıklıkların açılmasıdır.

İşlem sonrası bir miktar ağrı normaldir ve ağrı kesici kullanılabilir. Ayrıca hafif kanama da normal kabul edilir.

İşlem sonrasında aşırı ağrı, yoğun kanama, ateş ve kötü kokulu akıntı olması durumunda doktora başvurulması önerilir.

Bu tür cerrahi işlemlerin mutlaka güvenilir, steril ortamlarda yapılması, işlem sonrası oluşabilecek sorunların riskini azaltmak için önemlidir.